Dijkplanten bij het Naviduct op de dijk Enkhuizen - Lelystad


ENKHUIZEN, 20100612 -- Bij het Naviduct op de dijk Enkhuizen - Lelystad bloeien op het voormalige stortzand volop `armegrondplanten'. Op zondag 20 juni om 14.00 uur geven IVN-gidsen bezoekers de kans samen de soorten te bewonderen en te determineren. De wandeling duurt maximaal anderhalf uur. Er is parkeergelegenheid aan het eind van de oude Houtribdijk (autoafslag gelijk rechts na de oude sluizen), men ontmoet elkaar bij de bank voor het doorgaande water van het Naviduct.

Zandplanten zijn bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Zand warmt snel op en 's nachts koelt het spoedig af maar soorten zoals Engels gras, Beemdkroon, Kroonkruid, Vlasbekje en Blaassilene kunnen wel wat hebben in deze winderige omgeving. Voor water zijn ze volledig afhankelijk van regenwater, ze houden gewoon van droge voeten...

Ook vogels zoals Visdiefjes houden van schrale, zanderige vlakten om te broeden of uit te rusten. Bomen/struiken zijn gevaarlijk voor hen omdat daar vaak roofvogels op af komen. Na aanleg van nieuwe wegen en grote projecten zoals het Naviduct zijn ze er met honderden te vinden. Mits er water in de buurt is om kleine visjes uit op te duiken.

IVN West-Friesland





ingezonden persbericht