Betaalbaar en duurzame woningen voor groeiende middenklasse in Afrika.

08/06/2010 14:13

Stichting Enviu

Op 21 juni 2010 vindt de prijsuitreiking van de internationale Open Source House competitie plaats in de Faculteit Bouwkunde in Delft. De winnaar wordt bekend gemaakt door Mrs. Aanaa N. Enin, ambassadeur van Ghana en Cameron Sinclair directeur 'Architecture for Humanity'. Doel van de wedstrijd is een goedkoop, flexibel en duurzaam huis te ontwerpen dat vervolgens via het Open Source House netwerk aan mensen in ontwikkelingslanden beschikbaar wordt gesteld. Maar liefst 3.100 jonge architecten uit 45 verschillende landen wachten in spanning af of hun ontwerp, voor een huis dat én duurzaam én goedkoop is (minder dan 12.500 euro), zal worden beloond met een pilot-case van hun woning in Ghana.

Een vast inkomen, toch een sloppenwijk

Meer dan een miljard mensen in de wereld is gedwongen in sloppenwijken te leven en dit aantal groeit snel. De inwoners van deze slums zijn - in tegenstelling tot wat wij vaak denken - mensen met een fatsoenlijke baan en een vast inkomen. Desondanks kunnen zij toch heel moeilijk aan een fatsoenlijke woning komen. De snelle verstedelijking, de verspilling van middelen, dure bouwmaterialen, inefficiënte bouwmethoden en architecten die hun ideeën niet willen delen, maken allemaal deel uit van het probleem.

Op zoek naar een woning: meer keuze dan alleen de sloppenwijk

De internationale Open Source House prijsvraag is niet zomaar een prijsvraag, maar luidt het begin in van een nieuw tijdperk in flexibele, duurzame huisvesting voor lage-inkomenslanden in. Niet alleen het winnend ontwerp maar ook de overige inzendingen van de competitie worden online ter beschikking gesteld. Dit biedt een grote diversiteit aan duurzame ontwerpen en een continue open source productontwikkeling waar iedereen van kan profiteren. Mensen die dringend een huis nodig hebben, hebben vanaf nu een keuze uit een diversiteit aan kennis, creativiteit, ontwerpen en woningen.

De eindgebruiker bepaalt: ontwerpen betekent ook delen

Door duurzame woningen te creëren die minder dan 12.500 euro kosten, wil Open Source House de woningmarkt toegankelijk maken voor de groep mensen die nu noodgedwongen in sloppenwijken woont. Open Source House streeft er naar in lage inkomenslanden betere, goedkopere en meer duurzame woningen te realiseren. Wereldwijde kennis en creativiteit wordt verzameld op een online platform en vrij ter beschikking gesteld. Zo kunnen inwoners van lage-inkomenslanden deze kennis gebruiken en toepassen in hun eigen gemeenschap. Open Source House forceert nadrukkelijk geen oplossingen voor het woningprobleem, maar stelt kennis ter beschikking waardoor zij de macht weer teruglegt bij de eindgebruikers.

Open Source House

Open Source House is een initiatief van architect Vincent van der Meulen en Enviu, innovators in sustainability, o.a bekend van de Sustainable Dance Club en Hybrid Tuktuk. Partners van Open Source House zijn Com wonen, Dura Vermeer Bouw Rotterdam, VROM en NCDO.

De Open Source House competitie is mede tot stand gekomen met hulp van het Urban Emergencies programma van de Technische Universiteit Delft. Tevens zal de prijsuitreiking van de competitie op 21 juni om 15.30 uur plaats vinden in de Faculteit Bouwkunde. Voor meer informatie kijk op www.os-house.org.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.os-house.org