Gemeente Boxtel


A2 tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch wordt verbreed


09-06-2010


Gemeenten en Rijkswaterstaat werken samen aan inpassing geluiddschermen A2


Informatieavond op 21 juni, 19.00-22.00 uur, Jacob Roelandslyceum Boxtel, bewoners en bedrijven ontvangen 10 juni een uitnodiging


De A2 tussen de Randweg Eindhoven en Randweg 's-Hertogenbosch wordt verbreed. Per rijrichting komt er één rijstrook bij. Om de geluidhinder binnen de normen te houden, zijn maatregelen nodig. Bij Vught, Boxtel en Best komen (extra en hogere) geluidsschermen. Op initiatief van de drie gemeenten, wordt in overleg met Rijkswaterstaat gewerkt aan een zorgvuldige inpassing van de geluidsschermen in het landschap. Gemeenten en Rijkswaterstaat nodigen omwonenden uit om op informatieavonden mee te praten over de landschappelijke inpassing van de geluidsschermen.


De gemeenten erkennen met Rijkswaterstaat het belang van een bredere A2 met een hogere verkeerscapaciteit, maar zijn bezorgd over de gevolgen voor omwonenden. De gemeenten Vught, Boxtel en Best streven wel nadrukkelijk naar een zorgvuldige inpassing van de schermen in de omgeving. Daarom hebben de gemeenten de samenwerking met Rijkswaterstaat gezocht. Rijkswaterstaat heeft daarop Buro Lubbers, ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur, opdracht gegeven een visie op inpassing van de geluidschermen te ontwerpen. Op deze informatieavond kunnen inwoners een eerste keer meedenken over de inpassing van de schermen. Het is wel duidelijk dat wettelijke, technische en financiële kaders de uiteindelijke mogelijkheden beperken.


Inwoners, organisaties en bedrijven met zicht op de A2 worden per brief uitgenodigd om met de inpassingsplannen voor de geluidsschermen kennis te maken. Ook andere belangstellenden zijn welkom op de meedenkavonden. Deskundigen van gemeente, Rijkswaterstaat en Buro Lubbers zijn beschikbaar voor reacties en vragen van omwonenden. De avonden hebben een informeel karakter. Dat wil zeggen dat Rijkswaterstaat en gemeenten de voorkeuren van omwonenden willen kennen om uiteindelijk tot een oplossing te komen die zo breed mogelijk wordt gedragen. Er is nu geen mogelijkheid tot een formele procedure van bezwaar en beroep.


In 2008 kondigde Rijkswaterstaat de verbreding van de A2 aan in de Startnotitie. Naar verwachting wordt later dit jaar het Ontwerp Tracébesluit (OTB) getekend en ter visie gelegd. Het OTB is de 'concept-blauwdruk' voor de weg. Belanghebbenden kunnen dan wel volgens de formele procedure zienswijzen indienen en desgewenst in beroep gaan. Het OTB vermeldt alleen de hoogte en de locatie van de schermen, niet de landschappelijke inpassing.