Gemeente Enschede

B&W wil plannen maken en uitvoeren met partners en burgers

In het coalitieakkoord "Vertrouwen in Enschede" is duidelijk aangegeven dat, wil Enschede het hoofd bieden aan de maatschappelijke opgaven (o.a. arbeidsmarkt en zorg) die er liggen en tegelijkertijd financieel gezond blijven, dat dan een innovatieve koers noodzakelijk is. B&W heeft gekozen voor twee centrale thema's: innovatieve gemeente en stadsdeelgewijs werken/burgerparticipatie. Met minder middelen de inhoudelijke opgave realiseren vraagt om nauwe betrokkenheid van inwoners en partners. Hierbij past ook een heroriëntatie op de rol van de overheid en wijze waarop inwoners intensiever betrokken kunnen worden deze opgave.
In de kadernota wordt uitgegaan van bezuinigen in de periode 2011-2014 tussen drie en negen miljoen.
De gemeenteraad bespreekt a.s. maandag 21 juni in de vergadering van de Stedelijke Commissie de kadernota en op 5 juli wordt de kadernota formeel vastgesteld.

Enschede staat voor de opgave om de sociaal-economische positie van de stad te versterken. Werk en economie staan centraal. De combinatie van bezuinigingen en de stedelijke opgave vraagt om een slimme aanpak. B&W wil daarom meer betrokkenheid van burgers en bedrijven en duurzaam innoveren met een menselijke maat. Enschede kiest voor betere dienstverlening en een effectievere, slankere overheid, door gebruik te maken van nieuwe technologieën in maatschappelijke sectoren en door voorzieningen anders te organiseren. Deze aanpak wordt uitgewerkt onder het thema innovatie.
Ook betekent dit een heroriëntatie op de rol van de overheid ten opzichte van haar burgers, bewoners, ondernemers, clubs en verenigingen in de wijken krijgen meer ruimte voor eigen ideeën. Burgers krijgen meer zeggenschap, sturing en verantwoordelijkheid. Namens de gemeente is de hele organisatie partner, waarbij het stadsdeelmanagement een voortrekkersrol heeft. Deze ambities zijn in deze kadernota uitgewerkt langs de thema's; "innovatie gemeente" en "stadsdeelgewijs werken en burgerparticipatie".

Collegeprogramma in tien punten
B&W heeft voor de komende jaren tien speerpunten benoemd. De speerpunten zijn bedoeld om de uitvoering van het coalitieakkoord te sturen. De speerpunten raken het totale gemeentelijke beleid. Het gaat om de volgende tien punten:
Werk en participatie voor iedereen, zorg op maat, goede en gewaardeerde dienstverlening door de gemeente, duurzaam investeren in de economische structuur van Twente, investeren in maatschappelijke innovatie en duurzaamheid, goed en uitdagend onderwijs voor jongeren, actieve en leefbare wijken, een bereikbare stad, een bruisende binnenstad en een financieel solide beleid.

Financiële situatie
De komende jaren zal er fors worden bezuinigd op de overheidsuitgaven en hebben gemeenten te maken met toenemende uitgaven. Voor een sluitende begroting zijn aanvullende ombuigingen dan ook onvermijdelijk. Alle overheden worden daarmee geconfronteerd, of het nu de rijksoverheid, provinciale overheid of de gemeentelijke overheid is. Het nieuwe kabinet bepaalt uiteindelijk de omvang van het totale bezuinigingspakket en in welke mate dit gevolgen heeft voor de gemeenten. Waarschijnlijk is er pas in 2011 meer duidelijkheid. B&W houdt rekening met deze ontwikkeling en heeft een inschatting gemaakt van de gevolgen van de te verwachten rijksbezuinigingen voor Enschede. Dit heeft ertoe geleid dat in het coalitieakkoord een ombuigingsopgave is opgenomen die toeneemt van 3,1 miljoen in 2011 naar 9,3 miljoen in 2014. Aanvullend zijn nog enkele tegenvallers/knelpunten opgenomen waardoor de ombuigingsopgave structureel met 0,5 miljoen euro toeneemt in 2014.