Gemeente Dongeradeel


Gezamenlijke oefening luchtmacht en landmacht

Eenheden van de luchtmacht en de landmacht oefenen van maandag 21 juni tot en met donderdag 24 juni in het gezamenlijk optreden. Deze geïntegreerde oefening van helikopters en grondeenheden vindt plaats in het oefengebied Marne.

Het doel van de oefening Urban Challenge is een veilige en efficiënte samenwerking tussen de verschillende grond- en luchteenheden. Apache gevechtshelikopters worden ingezet voor verkenningen, het escorteren van grondkonvooien en transporthelikopters en het uitschakelen van doelen. De Chinook en Cougar transporthelikopters worden ingezet voor medische evacuaties en het vervoer van personeel en materieel.

Op dinsdag 22 juni tussen 11.00 en 15.00 uur en op woensdag 23 juni tussen 16.00 en 01.30 uur vinden vliegbewegingen plaats van Apache gevechtshelikopters en Chinook en Cougar transporthelikopters. Indien de weersomstandigheden het nachtvliegen niet toelaten wordt uitgeweken naar donderdagnacht. Dan wordt tot uiterlijk 01.30 uur gevlogen. Op vliegbasis Leeuwarden kunnen de helikopters brandstof tanken. Daarnaast fungeert de vliegbasis als uitvalsbasis. In het aangewezen vlieggebied mogen militaire helikopters zo laag vliegen als voor het doel van de oefening noodzakelijk is.

Voor informatie over vliegbewegingen zie
www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.

Mededeling aan redacties (