Vrije Universiteit Amsterdam

Proactive Personality


* Startdatum: 21-06-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Proactive Personality. The Advantages and Disadvantages of an Entrepreneurial Disposition in the Financial Industry


* Spreker: K.W. Wawoe


* Promotor: prof.dr. H. van der Flier


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Het onderzoek van Kilian Wawoe richtte zich op de invloed van `ondernemerschap' als karaktereigenschap van medewerkers bij financiële instellingen. Ondernemende (Proactieve) personen zijn beter in staat hun omgeving te beïnvloeden, zijn creatief en gericht op het halen van doelen.

Uit Wawoes onderzoek is gebleken dat `ondernemende' medewerkers hogere beoordelingen, en daarmee hogere bonussen ontvingen. Wanneer achter gesloten deuren naar de opvatting van hun leidinggevenden werd gevraagd bleek echter dat zij de prestaties van proactieve medewerkers niet daadwerkelijk hoger inschatten. Het onderzoek vond een verschil tussen de beoordeling (en de hoogte van de bonus) van proactieve medewerkers en de mening van de manager. Hieruit valt te concluderen dat een beoordeling tot stand komt op basis van meer factoren dan alleen de mening van de manager.

Wawoes onderzoek houdt, door de invloed van proactiviteit als karaktereigenschap te bekijken, de gewoonte binnen de financiële dienstverlening met objectieve targets en hieraan gekoppelde bonussen te werken kritisch tegen het licht.

In totaal hebben 1.487 medewerkers van verschillende financiële instellingen deelgenomen in Nederland, Roemenië, India, Brazilië en de Verenigde Staten. In 1.174 gevallen hebben de desbetreffende leidinggevenden meegewerkt. De respondenten werkten in verschillende takken van de financiële dienstverlening: verzekeren, investment banking en retail banking.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam