Rijksvoorlichtingsdienst

VERBETERDE HERHALING: Prinses Laurentien spreekt op ministeriële UNESCO bijeenkomst over geletterdheid in Abuja, Nigeria

Prinses Laurentien spreekt op ministeriële UNESCO bijeenkomst over geletterdheid in Abuja, Nigeria

Verbeterde herhaling: zie tweede alinea

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt op 21 juni in Abuja, Nigeria de keynote speech tijdens de openingssessie van 'The Eighth E-9 Ministerial Review Meeting on Education for All.' Prinses Laurentien woont van 21 juni tot en met 23 juni deze bijeenkomst bij in haar hoedanigheid als Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. De meeting wordt georganiseerd door UNESCO en de federale overheid van Nigeria.

De bijeenkomst wordt bijgewoond door ministers uit de zogenaamde E-9: de negen meest volkrijke landen, waaronder Nigeria, die sinds 1993 samenwerken om de EFA (Education for All)-doelstellingen voor ontwikkelingslanden te ondersteunen en te versnellen. In de E9-landen is meer dan 50% procent van de wereldbevolking woonachtig.

Doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van kennis en successen uit de praktijk over de relatie tussen geletterdheid en (economische) ontwikkeling van landen, het ontwikkelen van concrete plannen in de strijd tegen laag- en ongeletterdheid en het aanmoedigen van samenwerking om geletterdheid wereldwijd te bevorderen. De bijeenkomst hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan de EFA-doelstelling dat het aantal volwassen analfabeten in 2015 moet zijn gehalveerd. Hierbij ligt de focus op meisjes en vrouwen in met name ontwikkelingslanden en de rol van de E-9 landen is daarin cruciaal.

In haar keynote speech zal Prinses Laurentien spreken over de omvang en problematiek van laaggeletterdheid in een internationale context en onder andere ingaan op de relatie tussen geletterdheid en economische ontwikkeling. De Prinses zal de belangrijkste uitdagingen en kansen op dit gebied voor de E-9 landen behandelen. Naast Prinses Laurentien zullen onder andere de President van Nigeria dr. Goodluck Ebele Jonathan, de Nigeriaanse minister van Onderwijs prof. Ruqayyatu Ahmad Rufa'i en de directeur-generaal van de UNESCO Irina Bokova, spreken tijdens de opening.

Tijdens het verblijf in Nigeria zal de Prinses tevens in gesprek gaan met verschillende ministers van de E-9 landen over de aanpak van laaggeletterdheid. Daarnaast zal zij een bezoek brengen aan een lokaal vrouwenonderwijsproject.