Nuon

Opening zoneiland Almere

21 jun 2010 | Amsterdam Nuon opent zoneiland Almere op eerste zomerdag

Zoneiland Almere

Op de langste dag van het jaar en het begin van de zomer, maandag 21 juni, opent Nuon officieel het zoneiland in Almere. Het zoneiland bestaat uit 520 zonnecollectoren met een totale oppervlakte van 7.000 m2. Deze collectoren vangen de warmte van de zon op en verwarmen koud water tot een temperatuur van 70 graden Celsius. 2.700 woningen in de aangrenzende nieuwbouwwijk Noorderplassen West worden daarmee collectief verwarmd.

De zonnecollectoren op het zoneiland wekken jaarlijks 9.750 Gigajoules aan duurzame energie op. Dat is voldoende voor ongeveer 10 procent van de warmtebehoefte in de woonwijk Noorderplassen-West. De overige 90 procent warmte ontvangen de woningen uit restwarmte van de warmtekrachtcentrale in Almere.

Door gebruik te maken van deze duurzame warmtebronnen ligt de CO2-uitstoot in Noorderplassen-West ruim 50 procent lager dan in wijken waar woningen met gas worden gestookt.

Hulde aan de natuur

De opening wordt verricht door een aantal schoolkinderen afkomstig van twee scholen uit Almere die om een traditionele meiboom dansen. Het planten van een meiboom is een oud gebruik en een ritueel om bij het begin van de zomer de natuur te huldigen. Een passend begin om het zoneiland een zonrijke toekomst toe te wensen.

Uitnodiging

De officiële opening van het zoneiland is van 16.00 tot 17.30. Na de opening volgt een rondleiding. Wilt u bij de opening aanwezig zijn, meld u dan aan via mediarelaties@nuon.com

Feiten zoneiland Almere


* 520 zonnecollectoren

* 7.000 m2 oppervlakte van de collectoren
* 15.000 m2 totale oppervlakte zoneiland

* 2.700 huishoudens aangesloten

* 10% van de warmtebehoefte wordt opgewekt in het zoneiland. Goed voor 1 miljoen douchebeurten per jaar

* 9.750 Gigajoule levering energie per jaar
* Ruim 50% vermindering van CO2-uitstoot