Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Goed bezochte rondwandeling

15 juni in Spinozapark

Buurtbewoners wandelden 15 juni rond het Spinozapark. Dat deden ze op 6 april ook, maar de inmiddels gegroeide groep zag flinke verschillen. Een paar maanden terug was alles nog vaag, maar nu begint het vernieuwde park al vorm te krijgen. Koppen van heipalen geven aan waar nieuwe bruggen komen, een sloot is gedempt, kale stukken land markeren toekomstige waterpartijen en zandlichamen die nog moeten inklinken, markeren nieuwe wegen.

Mensen voelen zich betrokken bij hun Spinozapark. Neem nu Johan van Straaten die in Lombardijen opgroeide, vervolgens naar het centrum van Rotterdam verhuisde en nu weer in zijn Lomba woont: We wilden terug naar het groen. Met plezier wandelt hij mee. Ik ben blij met deze aanpak. Het park kan veel beter worden gebruikt dan tot nu toe gebeurt.

Natuur in soorten
Dick van der Sar en Kees van Roon van Gemeentewerken en landschapsarchitect Peter Verkade vertellen onderweg over de vernieuwingen. Zelfs omwonenden die al het nodige over het park weten, horen nieuwe dingen tijdens de rondleiding. Dus ik kan straks via deze nieuwe brug naast Baroeg naar de bibliotheek lopen?, vraagt een mevrouw. Nee dat wordt anders. De bibliotheek verhuist in september naar de vleugel onder de Spinozatoren, legt Dick van der Sar uit.

Ook al duidelijk zichtbaar bij de uitvoering: naast het gemaal op de hoek van de Spinozaweg en de Pascalweg komt een kademuur van ongeveer 40 centimeter hoog, terwijl op de andere hoek van de Pascalweg en de Guido Gezelleweg er juist een heel natuurlijke, glooiende oever komt. Het is een bewuste overgang van strak ingedeeld groen naar een meer natuurlijke uitstraling. Van een druk en stedelijk deel van het park naar meer rust en groen. Kees van Roon: Als je vanaf de hoek op de Guido Gezelleweg het park inkijkt, lijkt dit straks een stuk natuur dat er altijd al was.

Het soms lastig inschatten hoe het wordt tussen zandhopen en omgekapte bomen door. Mevrouw Lakerveld heeft er wel vertrouwen in, vertelt ze in Baroeg als na de wandeling lekkere Surinaamse hapjes van Orsine worden rondgedeeld. Toen het Zuiderpark op de schop ging, zag het er verschrikkelijk uit. Moet je zien hoe mooi het is geworden. Dat gaat met het Spinozapark ook gebeuren.

Luisteren naar bewoners
In april 2011 moet het middelste stuk van het park (fase 1) klaar zijn. Daarna is de ruimte rond Baroeg, de Heemtuin en de Pascalweg (fase 2) aan de beurt. Fase 3 volgt daarna: het parkstuk aan de kant van de Pascalweg waar het dierenziekenhuis en de basisscholen De Catamaran en het Open Venster staan. Deze scholen verkassen naar een andere plekken buiten het park. Landschapsarchitect Peter Verkade: Daardoor krijg je hier dus meer groen. Dat is te danken aan de inbreng van omwonenden. In het Masterplan stond dat er gebouwd zou worden in dit stuk van park. De mensen rond het park wilden dat niet. Daar is naar geluisterd.