Alle gemeenten doen mee aan de Benchmark rioleringszorg

21/06/2010 10:47

Stichting Rioned

Unicum voor een gemeentelijke benchmark

De Benchmark rioleringszorg 2010 biedt een uniek inzicht in de kenmerken en prestaties van de rioleringszorg in Nederland. Vandaag hebben de laatste gemeenten hun gegevens aangeleverd. Nog nooit hebben alle 430 gemeenten aan een benchmark meegedaan. De rioleringssector laat hiermee zien dat zij professionaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Rioleringsbeheerders willen graag van elkaar leren en tegelijkertijd verantwoording afleggen over hun prestaties.

Prestaties en kosten centraal

De Benchmark rioleringszorg is één van de 42 gemeentelijke benchmarks. Centraal in deze benchmark staat hoe de riolering functioneert, hoe het beheer georganiseerd is en hoe de prestaties en ambities van gemeenten aansluiten bij de wettelijke zorgplichten voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. Nadruk ligt op drie aandachtsgebieden:


- werkprocessen: functioneren rioolstelsel, organisatie en dienstverlening;


- financiën: inkomsten (o.a. belastingen) en uitgaven, financieel beleid op de lange termijn;


- beleving burgers en bedrijven.

Goedkoper en/of beter

Na uitgebreide gegevenscontrole en analyse zal Stichting RIONED in november zowel landelijk als per gemeente de uitkomsten en analyses in vergelijkend perspectief publiceren.

Ook verschijnt dan een databestand waarmee gemeenten zelf vergelijkingen kunnen maken. Daarmee gaan gemeenten aan de slag in het leer- en verbetertraject. Gemeenten kunnen naar behoefte gezamenlijk thema's verder uitdiepen, kennis en ervaringen uitwisselen en zo de rioleringszorg verder verbeteren. Zo ontstaat een netwerk van specialisten, waardoor zowel de kwaliteit als doelmatigheid van de rioleringszorg toeneemt.





http://www.riool.net




Stichting Rioned