Gemeente Boxmeer


Ook Boxmeer moet fors bezuinigen

De gemeente Boxmeer staat voor de opgave om de komende twee jaar fors te bezuinigen. Om tot deze bezuiniging te komen, heeft het college eerst een inventarisatie gemaakt van de wettelijk verplichte taken.

`Paspoorten moeten verstrekt worden, vergunningaanvragen moeten behandeld worden, uitkeringen moeten verstrekt worden en bestemmingsplannen moeten actueel zijn. Op deze zaken kan een gemeente niet bezuinigen.' Aan het woord is wethouder Financiën Erik Ronnes: `Uit de inventarisatie is gebleken dat dit soort wettelijke taken een zeer groot deel van de jaarlijkse omzet omvatten.'

Dus de ruimte voor ombuigingen is beperkt. `Daarom is het onvermijdelijk dat het op veel plekken pijn gaat doen,' aldus de wethouder. Daarnaast is er weinig ruimte voor nieuw beleid. Er wordt geen nieuw beleid gemaakt zonder inleveren van oud beleid. `Maar we zijn niet van plan om een extra belastingverhoging in te voeren. Alleen de jaarlijkse trendmatige verhoging.' Ook op de bedrijfsvoering gaat flink bezuinigd worden. Zo wordt kritisch gekeken naar de middelen en zullen daarnaast niet alle vacatures opgevuld worden.

Voor het jaar 2011 stelt het college ongeveer 3 miljoen euro aan ombuigingen voor aan de gemeenteraad. Vanaf 2012 komt daar waarschijnlijk nog zo'n 2,3 miljoen bij, omdat er naar verwachting nog bezuinigingen als gevolg van de korting van het Rijk op de Algemene Uitkering van gemeenten volgen. `Dat is nog afhankelijk van wat een nieuw kabinet besluit. Maar wij gaan uit van tien procent minder, dus dat betekent voor Boxmeer zo'n 2,3 miljoen.'

Het college wil in het najaar een stellingendebat houden in de gemeenteraad en daarnaast deze stellingen voorleggen aan de inwoners. Wethouder Ronnes: `Er moeten lastige keuzes gemaakt worden en we vinden daarbij de mening van onze inwoners erg belangrijk.' De uitslagen van dit stellingendebat bepalen de richting van de ombuigingen die vanaf 2012 gedaan moeten worden.

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over dit voorstel. De Kadernota 2010 staat op de agenda van de raadsvergadering van 8 juli 2010.


* KADERNOTA 2010.pdfLees voor