NEN


Reviesie norm oppervlakte kantoorwerkplekken

maandag 21 juni 2010, 10:52

De revisie van de Nederlandse norm NEN 1824 'Ergonomie - Ergonomische eisen voor de oppervlakte van (werkplekken in) administratieve ruimtes en kantoren' is gepubliceerd.

De norm beschrijft vanuit ergonomisch oogpunt de minimumeisen voor de hoeveelheid vloeroppervlakte van kantoorwerkplekken.

Elementen
Een kantoor kan worden opgebouwd uit diverse elementen, zoals medewerkers, tafels en kasten. NEN 1824 geeft een berekeningswijze voor de minimale oppervlakte voor deze elementen. Daarnaast geeft de norm maten voor onder meer bewegingsruimte, doorgangen, vluchtroutes en nooddeuren. Ook wordt aandacht besteed aan fysische factoren zoals geluid, licht en klimaat. Aandachtspunten worden besproken voor bijzondere ruimtes, zoals overleg- en vergaderruimtes, technische ruimtes en rookruimtes.

Wijzigingen
Er waren diverse aanleidingen om NEN 1824 te herzien; zo is de norm aangepast aan de wijzigingen in de arbeidsomstandighedenregelgeving. Verder is in de nieuwe NEN 1824 meer aandacht besteed aan de afbakening tussen begrippen in het Bouwbesluit. Er wordt meer rekening gehouden met innovatieve kantoorconcepten, door expliciet aandacht te besteden aan loop- en vluchtroutes, en vrije ruimte bij vluchtdeuren.

Meer informatie
Voor inhoudelijke informatie over NEN 1824 kunt u contact opnemen met NEN Arbeid, tel. (015) 2690357 of per e-mail via arbeid@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1824:2009 Ontw. nl (Norm) NPR 1813:2009 nl (Norm)