Gemeente Hilvarenbeek


College verstrekt opdracht voor locatiestudie cultureel centrum

H&S|Croonen gaat de locatiestudie voor het multifunctioneel cultureel centrum (mcc) uitvoeren. Het college heeft dat vorige week besloten. De locatiestudie moet leiden tot een besluit over de definitieve voorkeurslocatie voor het mcc. De planning is dat deze besluitvorming plaatsvindt in de gemeenteraadsvergadering van oktober 2010.

Het onderzoek naar de voorkeurslocatie voor het mcc omvat drie locaties:

- het terrein van de voormalige mavo;

- het terrein van de Rabobank aan de Vrijthof;
- de huidige locatie van het cultureel centrum aan de Koestraat.

Het onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen zijn van realisatie van het mcc op één van deze drie locaties. Per locatie wordt inzichtelijk gemaakt wat de kansen en risicoâs zijn om er het mcc te realiseren. Voor het terrein van de voormalige mavo worden de ontwikkelingsmogelijkheden in beeld gebracht en er wordt een risico-analyse gemaakt van de mogelijke gevolgen van het niet nakomen van de contracten tussen gemeente, Woonstichting Stromenland en Bouwcombinatie Hilvarenbeek (BoCo). Deze contracten betreffen niet alleen het mcc maar ook de vrijkomende inbreidingslocaties aan Holstraat, Schoolstraat en Koestraat.

Uitgangspunt voor het onderzoek is het eerder vastgestelde Programma van Eisen aangevuld met de ruimtelijke consequenties van een mogelijke ontmoetingsruimte voor senioren. De fiscale aspecten van de bouw en de exploitatie van het mcc en de parkeerkelder maken geen onderdeel uit van de studie.

H&S|Croonen start nog deze week met het onderzoek. De wijze waarop het onderzoek wordt uitgevoerd, wordt vooraf besproken met de meest direct belanghebbenden: Stromenland, BoCo en de toekomstig gebruikers. Tijdens het onderzoek vindt met hen regelmatig afstemming plaats. Ook de gemeenteraad wordt intensief betrokken bij het onderzoek. Er wordt op 23 juni 2010 gestart met een raadsconferentie om de raadsleden van de huidige informatie te voorzien en eventuele aanmerkingen, reacties en ideeën nog mee te kunnen nemen in het onderzoek. Daarnaast wordt ook tijdens het onderzoek regelmatig met een (afvaardiging van) de gemeenteraad gesproken over de voortgang en inhoud van het onderzoek.

De gemeenteraad zal in oktober spreken over de resultaten van het onderzoek en zo mogelijk een besluit nemen over de locatiekeuze. Eerder was ervan uitgegaan dat het onderzoeksrapport op 1 augustus 2010 beschikbaar zou kunnen zijn. Aangezien echter de eerste raadsvergadering na het zomerreces gepland staat in oktober, zal het onderzoek langer kunnen duren dan tot 1 augustus. Het college hecht er immers aan alle zorgvuldigheid in acht te nemen bij dit belangrijke onderzoek zodat de gemeenteraad een goed gefundeerd besluit kan nemen. Â