Politie Utrecht

Persberichten Eemland Zuid, 11.30 uur

Utrecht, 21-06-2010

Verdachte geweldadige beroving aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft na onderzoek op 19 juni rond 23.15 uur een 20-jarige Amersfoorter aangehouden op verdenking van het beroven van een 20-jarige vrouw uit Leusden op de Bisschopsweg eerder die dag, rond 04.00 uur in de vroege ochtend.

Het slachtoffer verklaarde dat zij rond dit tijdstip over de Bisschopsweg richting Leusden fietste. Tijdens de beroving werden de hengsels van haar tas doorgesneden door een onbekende man die haar van de achterzijde benaderde. Vervolgens werd ze door de dader met een mes bedreigd. Ook een 19-jarige vrouw uit Leusden die met de andere vrouw meefietste, werd bedreigd door de man. Daarop vluchtte de dader met de tas met persoonlijke bezittingen van de vrouw.

Tijdens het tactische rechercheonderzoek kreeg de politie zicht op de vermeende dader. Ter hoogte van de Mendelssohnstraat zagen agenten vervolgens de verdachte fietsen en hielden hem vervolgens aan. In zijn fietstas werd de geroofde handtas met de complete inhoud aangetroffen. De verdachte is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

De handtas is op zondag teruggegeven aan het slachtoffer.

Camerabeelden leidden naar verdachte en wapen

AMERSFOORT Op zondag 20 juni kreeg de politie rond 19.15 uur de melding dat een conflict had plaatsgevonden tussen een 13-jarige en een 21-jarige Amersfoorter op de Lageweg. Hierbij zou de 13-jarige jongen bedreigd zijn met een vuurwapen door zijn plaatsgenoot. Vervolgens was de verdachte gevlucht met een auto. De politie ging direct met meerdere voertuigen in de omgeving zoeken.

Medewerkers van Bureau Cameratoezicht van de politie te Utrecht zagen op dat moment via een camera op het Neptunesplein de auto met verdachte rijden en vervolgens stoppen bij de Van Randwijcklaan. Hierop werden de agenten op straat via de centralist van de meldkamer ingeschakeld.

Een agent op de mountainbike was als eerste ter plekke en riep daarbij de verdachte aan. Daarbij werd het vuurwapen door de agent getrokken. Omdat de verdachte niet direct ging liggen, werd het vuurwapen vervolgens gericht op de verdachte. Vervolgens voldeed de verdachte aan het bevel van de agent.

Op dat moment zag de centralist van de meldkamer dat de verdachte een vuurwapen gelijkend voorwerp onder een geparkeerde auto schoof en waarschuwde de agenten op straat. Deze troffen vervolgens het wapen een alarmpistool aan. Deze werd in beslag genomen. De verdachte is geboeid overgebracht naar het bureau voor nader verhoor en onderzoek.

Aanrijding met abri; oproep getuigen

LEUSDEN Op zaterdag 19 juni, rond 17.25 uur, vond op de kruising van de Middenweg met de Noorderinslag een aanrijding plaats waarbij een abri volledig werd vernield.

Een getuige zag, rond voormeld tijdstip, dat de bestuurder van een klein model zwarte auto tegen de abri aanreed waardoor de ruiten en de afvalbak sneuvelden. Tengevolge van de aanrijding stak een stroomkabel van de verlichting uit de grond die door medewerkers van het elektriciteitsbedrijf moest worden afgesloten. De gewaarschuwde politie stelde een onderzoek in en trof de auto, zwaar beschadigd, aan in de Spaarnewijk. De auto bleek verlaten te zijn en van de bestuurder ontbrak ieder spoor. Via het kenteken kwamen de agenten achter de identiteit van de eigenaar die met een bezoek werd vereerd. Hij ontkende echter de auto te hebben bestuurd en wilde aangifte van diefstal doen.

De politie zet het onderzoek naar de toedracht voort en verzoekt eventuele getuigen, of personen die meer weten over de omstandigheden rond de aanrijding, contact op te nemen met de politie in Leusden via het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem kunt u informatie kwijt via het telefoonnummer 0800-7000

Rijden onder invloed

AMERSFOORT Zondag 20 juni heeft de politie een 23-jarige man uit Bunschoten aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten zagen rond 23.45 uur een auto rijden over de Nijverheidsweg-Noord zonder verlichting. Hij reageerde niet op het stopteken van de politie en agenten wisten hem uiteindelijk op de Balladelaan tot stoppen te dwingen. Bij controle rook de agent een wietlucht en hierop is de man aangehouden. Op het politiebureau is bloed afgenomen voor onderzoek. Het rijbewijs van de Bunschotenaar bleek al eerder te zijn ingevorderd. De man kreeg hiervoor een proces-verbaal.

Bedreiging

AMERSFOORT De politie heeft zondag 20 juni een 21-jarige man aangehouden omdat hij een 13-jarige jongen heeft bedreigd met een wapen. Rond 19.00 uur kreeg de politie een melding dat op de Wiekslag een jongen was bedreigd. De verdachte was vervolgens weggereden in een auto. Met behulp van cameratoezicht werd het voertuig gelokaliseerd op de Van Randwijcklaan. Terplaatse heeft een agent de automobilist de bestuurder gesommeerd op de grond te gaan liggen. Hij heeft hierbij zijn wapen ter hand genomen.

Negeren gesloten verklaring

LEUSDEN De politie heeft maandagochtend van 07.00 tot 09.00 uur een controle gehouden aan de Stoutenburgerlaan. In twee uur tijd zijn zes automobilisten bekeurd voor het negeren van de geslotenverklaring.