Gemeente Breda

Breda bouwt aan brieven

Op 21 juni start Gemeente Breda met het Landelijk project Bouwen aan brieven. Inwoners kunnen reageren op een vijftal brieven die op de gemeentelijke site staan.

Hoofdvraag is of de brief voor hen duidelijk is en leesbaar. Door samen de leesbaarheid van brieven te verbeteren worden deze begrijpelijker en hebben mensen minder vragen over de inhoud ervan.

Mevrouw S. Boelema, wethouder Leren en Organisatie, ondersteunt het project van harte: âWe veranderen van een aanbodgerichte naar een vraaggerichte organisatie. Er zijn veel manieren om dat te doen. Het past heel goed in deze gedachte om inwoners te laten reflecteren op je producten, in dit geval de brieven. Zo verbeteren we samen de leesbaarheid van brieven en e-mails.â

De gemeente benadert hiervoor ook de vaste deelnemers van haar Digipanel en een aantal inwoners die in 2009 bezwaar maakten tegen de woz-aanslag. Aan ontvangers van brieven wordt gevraagd wat zij van de brief vinden.

Het landelijk project Bouwen aan brieven is een e-participatieproject waarin de gemeente burgers vraagt om kritisch mee te kijken naar teksten van standaardbrieven. Het project is in 2009 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken verkozen uit de Top 10 van beste innovaties op het gebied van dienstverlening door de overheid. Vorig jaar werd het project al succesvol uitgevoerd door de gemeente Zeist.
Nu subsidieert het ministerie het project en verspreidt ze het over meerdere overheidsorganisaties. Breda doet samen met de gemeenten Lisse, Zwolle en Ede mee als pilotgemeente.

Op de site van Gemeente Breda.nl staat een link naar meer informatie en kan men direct deelnemen aan het project. Daar staan ook de brieven on-line en zijn de verbeteringen en reacties te zien.

Breda, 21 juni 2010