Politie Haaglanden

Persberichten 21 juni

Haaglanden, 21-06-2010

Inbraak in pand met hennepkwekerij
Den Haag Dankzij een anonieme tip konden politiemensen maandagmorgen 21 juni rond 02.00 uur drie Hagenaars van 16, 18 en 19 jaar aanhouden die vermoedelijk wilden inbreken in een woning aan de Swammerdamstraat. Daarnaast troffen de agenten in de betreffende woning een deels geripte hennepkwekerij aan. Agenten die rond 02.00 uur op de melding afgingen, zagen in de Swammerdamstraat een jongeman staan die vermoedelijk op de uitkijk stond. Hij zette het direct op een rennen toen hij de agenten zag aankomen. Tijdens de achtervolging, zagen de agenten drie andere personen over de Rijswijkseweg rennen in de richting van het Rijswijkseplein. Na een korte achtervolging wisten zij twee jongeren aan te houden op de Leeghwaterkade, de derde Hagenaar kon even later ter hoogte van station Hollands Spoor worden aangehouden door andere agenten. Alle drie de verdachten werden overgebracht naar een politiebureau. Vervolgens bezochten meerdere politie-eenheden het betreffende pand aan de Swammerdamstraat. Bij een openstaand dakraam troffen de agenten inbraaksporen aan. In het pand troffen de agenten niet alleen de 27-jarige bewoner aan, maar ook een deels geripte hennepkwekerij. Volgens de bewoner was zijn hennepkwekerij vorig weekend geript. Mogelijk waren de Hagenaars van plan om opnieuw in te breken. De politie onderzoekt de zaak.

Hoge boete voor onverzekerd rijden
Den Haag Een 35-jarige automobilist uit Den Haag liep maandagmorgen 21 juni rond 07.15 uur tegen de lamp toen surveillerende politiemensen hem op de Houtwijklaan controleerden. De Hagenaar reed onverzekerd rond en eveneens bleek de APK van zijn auto tien dagen verlopen. De agenten gaven de man een bekeuring voor het onverzekerd rijden, voor de verlopen APK kreeg hij een waarschuwing. Verder bleek de Hagenaar nog 966 euro aan boetes te hebben openstaan. Deze rekende hij af op het politiebureau.

Aanrijding tussen personenauto en tram
Den Haag Op de Laan van Meerdervoort vond zondagmorgen 20 juni rond 11.45 uur ter hoogte van de Lobelialaan een aanrijding plaats tussen een tram en een personenauto. De tram sleepte de auto met daarin twee bejaarde dames enkele meters mee, waarbij de auto uiteindelijk tegen een paal eindigde. De brandweer moest de auto openknippen om de 85-jarige bestuurster en haar iets oudere passagier uit hun benaderde positie te bevrijden. Beide dames werden vervolgens met lichte verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. De Technische Ongevallen Dienst van Politie Haaglanden onderzoekt het ongeval.

Auto verraadt inbreker
Den Haag Inbrekers vluchtten in de nacht van zondag 20 op maandag 21 juni rond 03.15 uur weg bij een woning aan de Mezenlaan. Een getuige meldde de inbraak bij de politie en gaf het signalement van de verdachten door. Toen de politie arriveerde waren de inbrekers verdwenen. Tijdens het onderzoek vonden de agenten een onafgesloten auto en zij voelden dat de uitlaat nog warm was. Hun vermoeden dat het weleens het voertuig van de verdachten kon zijn werd bevestigd toen zij na een tijdje posten één van de verdachte aan zagen komen lopen. De 44-jarige verdachte van Poolse afkomst voldeed aan het signalement en stapte in het voertuig. De politie arresteerde hem voor de inbraak en onderzoekt de zaak.

Patatje halen loopt uit op mishandeling
Den Haag Na het halen van een patatje werd een 47-jarige Hagenaar op de Noorderbeekdwarsstraat op zondagavond 20 juni rond 20.00 uur mishandeld. Het slachtoffer liep over straat toen hij een duw in zijn rug voelde. Toen hij zich omdraaide en de man aansprak, kwam er een tweede man bij. Het slachtoffer werd door de onbekende mannen aangevallen en probeerde zich te verdedigen, waardoor het uitliep op een vechtpartij. De 47-jarige wist één van de verdachte op de grond te houden, terwijl een getuige de tweede verdachte op afstand hield. De politie hield de twee Haagse verdachten aan en onderzoekt de zaak. Het slachtoffer moest zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

Van plaats wisselen helpt niet
Den Haag Een 32-jarige Haagse automobilist met een ingevorderd rijbewijs probeerde in de nacht van zondag 20 op maandag 21 juni rond
01.00 uur snel van plek te wisselen met zijn bijrijder. Hij had vermoedelijk de motoragent gezien die achter hem reed. Door het wisselen van plaats, begon het voertuig te slingeren, waardoor het bijna tegen een geparkeerd voertuig tot stilstand kwam. De agent sprak de 32-jarige verdachte aan en al snel kwam de aap uit de mouw. Hij reed op de kruising Frederik Hendriklaan door het rode licht met een ingevorderd rijbewijs. Hij kreeg meerdere bekeuringen.

Dronken bromfietser het haasje
Den Haag Toen een 20-jarige bromfietser in de nacht van zondag 20 op maandag 21 juni rond 02.00 uur met hoge snelheid over de Gevers Deynootweg reed, sloeg hij op de vlucht voor een motoragent die hem op zijn gedrag wilde aanspreken. Na een korte achtervolging hield de motoragent hem in de 1e Messtraat alsnog staande. De verdachte was omgeven van een alcoholwalm. Aan het politiebureau blies hij 790 ugl en onderzoek wees uit dat de bromfietser zonder rijbewijs reed en dat de bromfiets was opgevoerd. De verdachte kreeg een proces-verbaal voor al zijn overtredingen.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
Den Haag - Een getuige attendeerde surveillerende agenten er maandag 21 juni omstreeks 01.40 uur op dat hij op de De Heemstraat had gezien dat een man een vrouw sloeg. Agenten gingen poolshoogte nemen en zagen ter hoogte van de Van Ostadestraat een man en een vrouw lopen waarvan de man duidelijk geïrriteerd was. Bij het zien van de agenten, stapte de man op zijn fiets en ging er vandoor. Navraag bij de vrouw leerde dat zij inderdaad door de man geslagen was, waarop de agenten de achtervolging inzetten. Na een korte achtervolging lukte het de agenten de man aan te houden. De man, een 35-jarige Hagenaar, werd ingesloten op het politiebureau. Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Verdachte rijdt door na aanrijding
Voorburg Een 28-jarige automobiliste uit Den Haag veroorzaakte zondag 20 juni om 13.00 uur op de Baron van Geltingenlaan een ongeval. De vrouw botste tegen een auto van een 62-jarige man uit Voorburg en reed na het ongeval door. Dankzij een getuige die het kenteken van de auto kon noteren, konden agenten korte tijd de veroorzaakster in Den Haag aanhouden. Op het bureau bekende de vrouw te zijn doorgereden en kreeg zij een proces-verbaal.

Politietoezicht Lange Kerkdam
Wassenaar Donderdag 17 en vrijdag 18 juni hield de politie van Wassenaar extra toezicht op de vernieuwde verkeerssituatie op de Lange Kerkdam met de Middelweg. Sinds de heropenstelling van de Lange Kerkdam is het niet meer toegestaan om vanaf de Middelweg linksaf te slaan naar de Lange Kerkdam om vervolgens in de richting van de Rijksstraatweg te rijden. Het afslaanverbod geldt niet voor fietsers. In totaal kregen 32 bestuurders een proces-verbaal. Ook de komende dagen zal het toezicht gehandhaafd blijven.

Aanhoudingen na vechtpartij
Naaldwijk De politie hield zondagochtend 20 juni om 04.20 uur zeven verdachten (16 tot 28 jaar) aan op verdenking van een betrokkenheid bij een vechtpartij op de Kleine Woerdlaan. Volgens omstanders zou daarbij ook door één van de verdachten zijn geschoten. De politie vond na onderzoek in de directe omgeving een wapen en stelt een onderzoek in naar het incident. De verdachten zitten nog vast.

Politie onderzoekt vondst buitenboordmotoren
Kwintsheul Politieagenten controleerden maandag 21 juni om 02.40 uur op de Lange Wateringkade een personenauto met daarin twee mannen. In de auto lagen twee buitenboordmotoren. Aangezien beide Hagenaars (35 en 36 jaar) geen aannemelijke verklaring konden geven over de aanwezigheid van de twee motoren, werden zij voor nader onderzoek ingesloten.

Gekantelde aanhangwagen zorgt voor vertraging
De Lier Een gekantelde aanhangwagen op Rijksweg A20 zorgde zondag 20 juni om 16.00 uur voor de nodige vertraging. De aanhangwagen brak los van een bus en raakte daarbij een personenauto. De aanhangwagen bleef op zijn kant op de rijbaan liggen en versperde zo de doorgang voor het autoverkeer. Nadat een takelwagen de ravage had opgeruimd en Rijkswaterstaat een noodreparatie had uitgevoerd, werd de weg weer vrijgegeven. De 50-jarige bestuurder uit Den Haag kwam met de schrik vrij.

Steen door ruit na ruzie
Delft - Een 21-jarige man uit Tiel werd zondag 20 juni om 19.50 uur aangehouden omdat hij na een ruzie een steen door de ruit van een woning aan de Klevringweg gooide. Eerder op de avond had de politie ook al bemoeienis met hem gehad, toen hij binnenshuis vernielingen aanrichtte. De man uit Tiel vluchtte in een auto, maar agenten konden hem even later aanhouden op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant.

Kind op schoot in de auto
Delft - Een 40-jarige automobilist uit Delft kreeg zondag 20 juni om 17.20 uur op de Jacoba van Beierenlaan een boete omdat hij in zijn auto een kind vervoerde, dat niet in een kinderzitje zat. Bij nadere controle, bleek de man ook nog een boete van ruim 600 euro open te hebben staan. De agenten hielden de Delftenaar daarop aan en namen hem mee naar het bureau. Daar kwam even later familie van hem de boete betalen.

Zonder rijbewijs in ongekeurde auto
Zoetermeer - Agenten ontdekten zondag 20 juni om 16.55 uur bij een controle op de Weidedreef dat een 45-jarige man in een auto reed die niet APK-gekeurd was. Hiervoor schreven zij een boete uit. Toen de agenten om zijn rijbewijs vroegen, kon hij dat niet tonen omdat 'hij dat niet bij zich had'. Bij navraag bleek het rijbewijs van de man al sinds 2007 ingevorderd. Op het politiebureau kreeg de man ook nog een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Jongens vernielen ruiten school
Zoetermeer - Een getuige belde zondag 20 juni om 15.30 uur de politie omdat drie jongens (7,8 en 9 jaar uit Zoetermeer) ruiten van een school aan de Carry van Bruggenhove vernielden. De agenten spraken het drietal aan en noteerden hun gegevens. Vervolgens spraken de agenten met de ouders van de jongens en de directeur van de school. Afspraak is dat onderling de schade geregeld gaat worden.