Ministerie van Defensie

Cadetten opgeleid voor nationale operaties

21 juni 2010, 11.52 uur

Toekomstige officieren van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) nemen deze week deel aan de oefening Civil Challenge. Deze oefening staat in het teken van militaire operaties in Nederland. Het is voor het eerst dat een lichting cadetten van de NLDA speciaal voor nationale operaties wordt getraind.

Doel van de oefening is toekomstige officieren inzicht te geven in de civiel-militaire samenwerking in Nederland. Bijvoorbeeld de rollen van de verschillende militaire staven, eenheden en officieren, veiligheidsregio's, civiele instanties en, onder tijdsdruk, leren samenwerken met al deze organisaties.

Ervaringsdeskundigen van het Regionaal Militair Commando van de Koninklijke Landmacht trainen de cadetten vanaf de militaire locaties in Vught en Budel en in de omgeving van Moerdijk.

Nationale taken

De inzet in Nederland ter ondersteuning van de civiele autoriteiten bij calamiteiten en rampen is een van de hoofdtaken van Defensie. Dagelijks staan enkele duizenden militairen direct of op afroep beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn de reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Duik- en Demonteergroep van de marine.