Gemeente Zijpe


Zijper Veteranen bijeen
De Zijper Veteranen

Zaterdagochtend 19 juni 2010, waren een aantal Zijper veteranen bijeen in het gemeentehuis van Zijpe. Burgemeester Marian Dekker heette hen van harte welkom. In haar toespraak benadrukte zij, dat het belangrijk is om jaarlijks, zowel landelijk als lokaal, aandacht te besteden aan de Veteranen.

Voor velen is de periode, dat zij tijdens een oorlogshandeling of missie waren ingezet, al weer lang geleden. Voor andere ligt de periode nog heel dichtbij. Tot op dit moment zijn er nog steeds Nederlands militairen op âmissieâ in diverse landen over de hele wereld.

Het is als burger, als je zelf niet daadwerkelijk bent ingezet, moeilijk in te voelen wat het betekent om ter plekke in actie te zijn. We hebben allemaal wel eens beelden gezien uit de Tweede Wereldoorlog, want daar is veel over geschreven. Ook worden we door de media regelmatig op de hoogte gehouden wat er zich allemaal afspeelt in Afghanistan, waar nu nog Nederlandse militairen actief zijn. We zien de beelden op televisie, die verschrikkingen laat zien van de vele brandhaarden die er in de hele wereld zijn.

Na de woorden van de burgemeester nam Stef Lonee, het woord. Hij is een âjonge veteraanâ. Hij is in Afghanistan geweest. Hij heeft ons zijn verhaal verteld. Het was een zeer aangrijpend verhaal over de acties waar hij bij betrokken is geweest, de verschrikkingen die hij heeft gezien, het verlies van kameraden en het verwerkingsproces nadat hij terug in Nederland was.
Het was een bijzondere ochtend.
Â

Veteranendag 20100619 (2) Veteranendag 20100619 (9)

Veteranendag 20100619 (15) Veteranendag 20100619