Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe directie ruimteonderzoeksinstituut SRON

15 juni 2010

NWO-instituut SRON Netherlands Institute for Space Research krijgt per 1 juli 2010 een nieuwe directie. De Amsterdamse hoogleraar Sterrenkunde prof. dr. Rens Waters (UvA) treedt op die datum aan als Science Director en vervult dan tevens de positie van algemeen directeur. In die hoedanigheid is hij eindverantwoordelijk voor het instituut. Dr. Roel Gathier, momenteel waarnemend algemeen directeur van SRON, treedt aan als Managing Director en plaatsvervangend algemeen directeur.

De nieuwe, duidelijke rolverdeling tussen beide directeuren biedt SRON de kans om een heldere strategische en wetenschappelijke koers aan te houden. Rens Waters is als Science Director primair verantwoordelijk voor het uitzetten van de wetenschappelijke koers en de kwaliteit van de wetenschappelijke en technologische programma's van SRON. Met zijn uitstekende wetenschappelijke staat van dienst, ook op het terrein van het ruimteonderzoek, is Waters hiervoor bij uitstek geschikt.

Roel Gathier draagt als Managing Director primair de verantwoordelijkheid voor het vertalen van de wetenschappelijke koers in een uitvoerbaar instituutsprogramma en voor het instituutsmanagement. Beide taken heeft hij de afgelopen periode al met succes vervuld. Om een krachtige vertegenwoordiging van SRON in het mondiale speelveld te verzekeren, zullen beide directeuren actief zijn in de voor hen relevante (inter)nationale netwerken.

Waters en Gathier willen met veel enthousiasme en bevlogenheid gezamenlijk leiding geven aan SRON: 'De snelle ontwikkelingen in de wereld van de wetenschap en de technologie, en in het mondiale ruimteonderzoek in het bijzonder, vormen een grote uitdaging voor het instituut. We hebben er echter alle vertrouwen in dat we gezamenlijk de uitstekende internationale reputatie van SRON verder kunnen versterken en als ruimteonderzoeksinstituut belangrijke bijdragen kunnen blijven leveren aan tot de verbeelding sprekende internationale ruimtemissies van onder andere ESA en NASA.'

Roel Gathier

Roel Gathier (1953) is sinds 2000 lid van de directie van SRON. Als gepromoveerd sterrenkundige is hij al enkele tientallen jaren actief in de wetenschap en het wetenschapsbeleid. Hij werkte onder andere geruime tijd in verschillende functies bij de directie Onderzoek en Wetenschapsbeleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Rens Waters

Rens Waters (1959) werd in 2001 benoemd tot hoogleraar Sterrenkunde aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Met name zijn onderzoek aan de directe omgeving van sterren (bestaande uit stofschijven en planeten) en aan de uitstoot van materie door sterren, heeft hem een sterke internationale reputatie bezorgd. Als lid en recentelijk ook als voorzitter van de Science Advisory Committee (SAC) van SRON, is hij al geruime tijd nauw betrokken bij het bepalen van de onderzoeksstrategie van SRON.

SRON

SRON is het Nederlands expertise-instituut voor ruimteonderzoek. Het instituut ontwikkelt en gebruikt innovatieve technologie voor grensverleggend onderzoek vanuit de ruimte en legt zich daarbij toe op astrofysisch onderzoek, aardgericht onderzoek en planeetonderzoek. Daarnaast heeft SRON een onderzoekslijn naar nieuwe en gevoeligere sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. Het instituut maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Meer informatie:

* drs. Frans Stravers, woordvoerder van SRON
* t: 088-777 5892/06-52679395, f.stravers@sron.nl,
* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl