Vogelbescherming Nederland


Op de bres voor Scheldenatuur

Juni 2010: Eerste Kamer probeert ontpoldering in Westerschelde tegen te houden

De Eerste Kamer heeft geprobeerd de minister ertoe te bewegen opnieuw op zoek te gaan naar een alternatief voor ontpoldering in de Westerschelde. De Westerschelde zou geen 'uniek' natuurgebied zijn, ontpoldering van de Hedwigepolder zou onvoldoende bijdragen aan natuurherstel en bovendien zou niet bewezen zijn dat het echt wel zo slecht gaat met de natuur.

Vogelbescherming is blij dat de minister voet bij stuk houdt en van mening is dat voldoende zorgvuldig onderzoek is gedaan. De besluiten zijn inmiddels genomen en de voorbereidingen zijn in gang gezet. Vogelbescherming vertrouwt erop dat hiermee weer een stap is gezet naar het daadwerkelijk creëren van 300 ha intergetijde-natuur in de Westerschelde. Hiermee voldoet Nederland overigens pas aan de helft van de afspraken die zijn vastgelegd in het Verdrag met België. Afgesproken en noodzakelijk is dat er 600 ha nieuwe estuariene natuur aangelegd wordt. De voorstellen voor de invulling van de tweede 300ha voldoen niet aan de gemaakte afspraken en Vogelbescherming zal zich met alle mogelijke middelen in blijven zetten om ook de tweede 300ha natuur gerealiseerd te krijgen.

Estuarium Westerschelde uniek in Europa

De Westerschelde is het laatste gebied in Nederland waar sprake is van een open verbinding en een natuurlijke overgang van rivier naar zee. Nergens in Noordwest-Europa bestaat nog een estuarium van deze omvang. Het internationaal unieke natuurgebied met slikken, schorren, geulen, platen en ondiep water is een onmisbare schakel voor honderdduizenden vogels in hun halfjaarlijkse trek tussen Afrika en Siberië. In het gebied verblijven grote aantallen van maar liefst veertig soorten broed- en trekvogels.