Gemeente Lopik

Agenda raad: Begrotingsuitgangspunten 2011-2014

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de nota Begrotingsuitgangspunten 2011-2014 vast te stellen. Ook wordt voorgesteld het college de opdracht te geven om, op basis van de geformuleerde begrotingsuitgangspunten, een concept programmabegroting 2011-2014 met bijbehorend dekkingsplan aan te bieden, inclusief ombuigingsvoorstellen voor totaal EUR 2 miljoen structureel.

Begrotingsuitgangspunten:

1. Begrotingsevenwicht/financiële positie (duurzaam financieel evenwicht);

2. Ruimte voor ontwikkelingen binnen bestaand beleid (bijv. indexering) en voor nieuw beleid/projecten;

3. 5% bezuinigen op Gemeenschappelijke Regelingen, nl. GGD Midden Nederland, PAUW Bedrijven, VRU, AVU, Recreatieschap De Stichtse Groenlanden en Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard Daarnaast eveneens 5% bezuinigen op Bibliotheek en SSL;
4. Aanpak indien ombuigingen nodig zijn (collegeprogramma)
* 4.1 Ambities bijstellen. Met nieuw beleid zal terughoudend worden omgegaan (nieuw voor oud).

* 4.2 Temporiseren van huidig beleid. Huidig beleid wordt uitgesteld of vertraagd

* ingevoerd.

* 4.3 Personeel. Op personele kosten en kosten van de ambtelijke organisatie

* wordt een versobering toegepast.

* 4.4 Onderzoek naar weerstandsvermogen en verlaagde rentetoerekening
* gebruiken.

* 4.5 Bezuinigen op bestaande voorzieningen.
* 4.6 Lastenverhoging voor burgers doorvoeren. Dit betekent dat het verhogen van de lastendruk voor de inwoners een uiterst middel is.

Bij de bezuinigingen is in principe alles bespreekbaar. Zo zal in het kader van het welzijnsbeleid vooral naar de grote subsidiegebruikers gekeken worden. Daarnaast zullen de gemeentelijke tarieven, waar mogelijk, kostendekkend zijn. Aangezien de omvang van de bezuinigingen op dit moment nog niet bekend is en deze problematiek naar verwachting in de jaren 2012 en verder gaat spelen, wil de coalitie de beschikbare tijd gebruiken om een concreet plan van aanpak te maken. Uitgangspunt daarin zal zijn de hierboven beschreven rangorde.