Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Ieder zn plek in het Kralingse Bos

Zonering Kralingse Bos: het oostelijke deel uitgelicht

Het Kralingse Bos wordt door veel, heel veel mensen bezocht, die ieder hun specifieke recreatiewensen hebben. Daarom is het bos verdeeld in vijf zones met eigen gebruiksmogelijkheden: Noord, Oost, Zuid, West en de Plas. Als de bezoekers rekening houden met deze zones, kunnen uiteenlopende activiteiten plaatsvinden zonder dat dit hinder voor elkaar oplevert. Vanaf deze week worden de vijf zones en hun kenmerken beschreven. Te beginnen bij het oostelijke deel.

Het oostelijk deel loopt vanaf het hertenkamp tot de kruising van het Fazantenlaantje en tot de Kralingse Plaslaan. Dit deel is het oudste van het Kralingse Bos en is een gevarieerd, parkachtig en statig wandelbos. In de jaren 90 is een mooie boulevard langs het water aangelegd waar wandelaars met of zonder hond -, skaters en hardlopers genieten van het ruime uitzicht over de plas met daarachter de schitterende skyline van Rotterdam. Over het fietspad, dat de verschillende delen van het bos en stadsdelen verbindt, wordt veel recreatief gefietst, maar ook is er intensief woon-werkfietsverkeer. In het bosdeel zijn ruiterpaden aangelegd voor paard en ruiter.

Lokaal en internationaal
Bij de diverse horecagelegenheden kunnen bezoekers terecht voor een hapje en/of een drankje. Aan de Plas bevinden zich de café-restaurants De Tuin, De Schone Lei en Minang Kabau en cafetaria De Eekhoorn; iets verder in het bos zijn twee pannenkoekenhuizen. Publiekstrekkers zijn het hertenkamp, de golfbaan, de manege en de molens. Met uitzondering van de Plaszoom mogen honden in dit bosdeel los lopen. Zeker bij mooi weer (maar ook in de winter tijdens een schaatsperiode) en in het weekend wordt dit deel van het bos druk bezocht en moet u rekening houden met de beperkte parkeermogelijkheid.

Jaarlijks wordt hier het internationale paardenevenement CHIO georganiseerd. Het afgelopen weekend alweer voor de 62e keer. Buiten de periode van het CHIO-evenement kunnen er op de velden (kleinere) activiteiten en besloten feesten worden georganiseerd. De Plaszoom leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor straattheater.

De skyline van Rotterdam vanuit de Kralingse Plas. (Foto: deelgemeente)