VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 20 juni
2010/073/MvB

Nieuw model verbetert onderzoek naar littekenvorming

Littekens als gevolg van brandwonden zijn een groot probleem. De littekens ontsieren niet alleen het lichaam, ook de functie van de huid en onderliggende gewrichten kan worden beperkt. Met een nieuw huidmodel, waarbij het eigen lichaam zo getrouw mogelijk wordt nagebootst, kunnen nieuwe therapieën tegen littekenvorming worden ontwikkeld. Het nieuwe huidmodel is ontwikkeld door Neeltje Coolen, die woensdag 23 juni promoveert aan VU medisch centrum.

Goede huidmodellen die het menselijk lichaam nabootsen zijn noodzakelijk om therapieën tegen littekenvorming te ontwikkelen. Eerdere laboratoriummodellen waren slechts in staat om enkele dagen in leven te blijven. Dankzij verbeterde voedingsvloeistoffen en een speciale methode om de huid te 'bewaren', is het Coolen gelukt om de huid drie weken in leven te houden. Op die manier is er meer tijd om te bepalen welke eiwitten een rol spelen bij de vorming van littekens.

Het nieuwe model biedt daarnaast goede aanknopingspunten voor verder onderzoek. VUmc heeft al een subsidie ontvangen van de Nederlandse Brandwonden Stichting om mogelijke medicijnen tegen littekenvorming verder te onderzoeken. Daarbij zal het model van Coolen een belangrijke rol spelen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en contactgegevens kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Maartje van Boekel (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (