Ministerie van Defensie

Defensie breidt reüniefaciliteiten uit

21 juni 2010, 13.00 uur

Veteranen en postactieve militairen krijgen voortaan meer faciliteiten bij de organisatie van een reünie. Defensie heeft de regelgeving op dit gebied vernieuwd.

Verenigingen van Postactieve militairen krijgen nu jaarlijks een tegemoetkoming in de kosten als zij een reünie houden. De herziening biedt aan veteranenverenigingen ruimte voor maatwerk. Ook de centrales voor overheidspersoneel mogen gebruikmaken van reuniefaciliteiten, op het moment dat zij bijeenkomsten met een hoog reüniegehalte organiseren en voorlichting geven aan de doelgroepen.

De aangepaste regelgeving is een van de middelen waarmee Defensie de banden met organisaties van veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers en postactieven in stand wil houden en waar mogelijk verbeteren.

Voorwaarden

In de regeling staat wel een aantal voorwaarden. Zo moeten de reünies plaatsvinden op een militaire of semi-militaire locatie. Daaronder vallen nu onder meer ook de ECHO Homes van de Stichting Home Base Support. Defensie steunt daarmee de initiatieven op het gebied van (thuisfront-)zorg. Ook de Kumpulan van het tehuis Bronbeek, waar oudgedienden wonen en samenkomen, is in de nieuwe regeling opgenomen als reuniefaciliteit.

Verder moeten de verenigingen staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een uitzondering op dit punt geldt voor reünieverbanden van missies vóór 1963, omdat zij de lasten dragen met een snel krimpend ledenaantal. Verenigingen die niet voldoen aan de eisen kunnen zich inschrijven bij een reünievereniging die daar wel aan voldoet.