Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2010

Werkzaamheden tramlijn 2 Leidschendam-Voorburg

17 juni 2010 - In de laatste week van juni starten ingrijpende werkzaamheden aan het traject van tram 2 in Leidschendam-Voorburg. Tussen station Laan van Nieuw Oost-Indië en Leidschendam-Noord wordt het traject van tram 2 aangepast zodat er bredere trams op kunnen rijden. De werkzaamheden duren tot eind november. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken gebeurt het werk in fases. Tijdens het werk blijft verkeer in één richting mogelijk.

Ingrijpend werk
De meest ingrijpende werkzaamheden vinden plaats op de Mgr. Van Steelaan Hier worden de sporen tot aan de Hofzichtlaan geheel vernieuwd. De keerlus bij De Haar ondergaat hetzelfde. In de openbare ruimte rond de sporen voert de gemeente ruim twintig extra maatregelen uit om de veiligheid en de doorstroming van het verkeer te verbeteren. De kruising van de Mgr. Van Steelaan met de Koningin Julianalaan krijgt een rotonde waarmee de bereikbaarheid van winkelcentrum Julianabaan sterk verbetert en het verkeer sneller doorstroomt. Er komt nieuwe openbare verlichting langs het tracé. Enkele verkeersregelinstallaties worden vervangen. Op verschillende plaatsen krijgen voetgangers en fietsers betere en ruimere opstel- en oversteekmogelijkheden. De tramhaltes bij de sporthal in Essesteijn veranderen van plaats.

Tram 2 buiten dienst in Leidschendam-Voorburg
Tram 2 kan van zaterdag 3 juli tot en met zondag 24 oktober niet rijden in Leidschendam-Voorburg. Tram 2 rijdt van eindpunt Kraayenstein tot Station Laan van NOI; daar keert de tram. Tussen MCH Antoniushove en de Dillenburgsingel is een vervangende busdienst. Er is geen vervangend busvervoer op het deeltraject Laan van Nieuw Oost-Indië - MCH Antoniushove. De meeste vervallen haltes zijn wel bereikbaar met ander openbaar vervoer. Ook bus 23 rijdt een omleiding in Leidschendam.

Informatie bereikbaarheid openbaar vervoer
In alle voertuigen van HTM komt een flyer over de werkzaamheden aan tram 2 en de gevolgen hiervan voor het openbaar vervoer. Alle informatie komt ook op www.htm.net

Fasering en bereikbaarheid
De uitvoering van de werkzaamheden gebeurt in fasen om de overlast voor omwonenden en het wegverkeer zoveel mogelijk te beperken. In de periode van zaterdag 3 juli tot zaterdag 28 augustus is de Mgr. Van Steelaan tussen de Koningin Julianalaan en de Prinses Irenelaan afgesloten voor verkeer richting Leidschendam. Verkeer in tegengestelde richting blijft mogelijk.
Verkeer richting Leidschendam en bestemmingsverkeer voor winkelcentrum Julianabaan wordt met borden L en JB omgeleid via de Bruijnings Ingenhoeslaan en de Prinses Irenelaan.

Volgende fase
Van zaterdag 28 augustus tot en met zaterdag 23 oktober is de Mgr. Van Steelaan tussen de Prinses Irenelaan en de Rodelaan afgesloten voor verkeer richting Leidschendam. Verkeer in tegengestelde richting blijft mogelijk.
Er wordt dan ook gewerkt aan de kruising met de Hofzichtlaan. Doorgaand verkeer uit Voorburg (Rodelaan) richting Hofzichtlaan is dan gestremd. Verkeer van de Hofzichtlaan kan niet linksaf slaan richting winkelcentrum Leidsenhage en ziekenhuis MCH Antoniushove. Verkeer wordt omgeleid via de Rodelaan, Prins Bernhardlaan en de N14. De omleidingsroutes zijn met borden aangegeven.

Netwerk
Lijn 2 is de eerste van een aantal tramtrajecten die geschikt worden gemaakt voor bredere trams. Over enkele jaren is een groot deel van het netwerk aangepast. De kwaliteit van openbaar vervoer in de regio komt hiermee op een hoger niveau.