Reumafonds

Thee en de kans op reuma

21 juni 2010
Veel thee drinken zou kans op reumatoïde artritis vergroten. Dat is de conclusie van een onderzoek onder 76000 Amerikaanse vrouwen van 50-79 jaar oud, dat vorige week op het Europese reumatologiecongres (EULAR) werd gepresenteerd. Of ze nou weinig of veel thee dronken, de vrouwen liepen 40% meer kans om reuma te krijgen dan vrouwen die geen thee dronken. En vrouwen die meer dan 4 kopjes dronken, hadden zelfs 78% meer kans op de ziekte. Het gaat hierbij om de zogenaamde 'zwarte thee' soorten. Groene- en kruidenthee werd niet onderzocht. Koffie bleek geen verhoogd risico te geven.

Prof. Paul Emery, voorzitter van de EULAR, geeft aan dat hij de uitkomsten bijzonder vindt, maar dat er meer onderzoek nodig is om na te gaan of deze uitkomsten bevestigd kunnen worden. Hij adviseert reumapatiënten om eerst met hun arts te overleggen voordat zij stoppen met theedrinken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers uit Georgetown, USA. Zij presenteerden de uitkomsten tijdens het jaarlijkse Europese reumacongres (EULAR) in Rome. De onderzoekers zijn zelf verbaasd over de uitkomst. En ze vragen zich af of het effect ontstaat door de theeblaadjes zelf of door de manier van theezetten.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische aandoening, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. De ziekte gaat in principe niet over. Soms is de ziekte actief en met veel klachten, soms is er een rustige periode. Het verloop is dus grillig. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

De EULAR is een jaarlijks congres van de Europese organisatie tegen reuma en werd dit jaar gehouden van 16 tot en met 18 juni in Rome. Op de EULAR komen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten samen om de nieuwste inzichten en ontwikkelingen in de bestrijding en behandeling van reuma uit te wisselen. Eén van de sprekers was de Nederlandse Marlies Allewijn, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Reumafonds. Zij werkt aan een zelfmanagementtraining voor jongeren met reuma.