NIBUD Persbericht

Belang financiële opvoeding groter door crisis

21 juni 2010

Door de economische crisis is 75% van de ouders meer belang gaan hechten aan de financiële opvoeding. Sparen, werken voor je geld en op = op zijn de belangrijkste dingen die ouders hun kinderen bij willen brengen. Dit blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en CentiQ, Wijzer in geldzaken in samenwerking met J/M voor ouders. Deze cijfers worden gepresenteerd tijdens een ouderavond voor financiële opvoeding in Deventer waarbij Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima aanwezig zal zijn.

34% van de ouders wil hulp bij financiële opvoeding

Ouders vinden het moeilijk hun kinderen iets te weigeren en willen hun kind graag weerbaarder maken voor reclame en verleidingen. Ouders vinden dat hun kinderen teveel aan reclame, met name spaaracties in de supermarkt, worden blootgesteld.
Voor ouders die vragen hebben over de financiële opvoeding van hun kinderen, organiseert het Nibud al ruim 25 jaar voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs ouderavonden. De belangstelling voor deze Nibud-ouderavonden is sinds de crisis toegenomen. Steeds meer scholen, maar ook financiële instellingen zetten de ouderavond in om ouders te helpen bij de financiële opvoeding.

Ouderavond over financiële opvoeding

De opvoedingsstijl van ouders blijkt van grote invloed op het financiële inzicht van jongeren. Tweederde van de jongeren vindt het moeilijk om met geld om te gaan. Ruim de helft van alle jongeren is van mening dat hun ouders hen de waarde van geld niet goed heeft bijgebracht.
Driekwart van de ouders vindt dat de financiële opvoeding niet alleen hun taak is, maar ook van de school. Het Nibud en Wijzer in geldzaken onderschrijven dit en streven naar meer aandacht voor financiële educatie in het onderwijs. Wijzer in geldzaken biedt scholen hiervoor Handreikingen financiële educatie met hints en tips, checklists en een beschrijving van lesmaterialen over omgaan met geld. Ook de Nibud-lespakketten voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs staan hierin beschreven.

Over de peiling

Deze peiling Financiële opvoeding 2010 is uitgevoerd door Nibud en CentiQ, Wijzer in geldzaken in samenwerking met J/M voor ouders. Onder ruim 1000 respondenten is gekeken wat ouders belangrijk vinden dat hun kind leert over omgaan met geld, welke handvatten ze nodig hebben in de ondersteuning van de financiële opvoeding en welke kanalen ze daarvoor gebruiken. De oproep voor de vragenlijst heeft twee weken in de nieuwsbrief en op de website van J/M voor ouders en op Nibud.nl gestaan.

Download het rapport 'Financiële opvoeding 2010' (pdf)
---

Zie het origineel