Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 juni 2010

UvA-hoogleraar Rens Waters benoemd tot directeur SRON

Gepubliceerd op 21 juni 2010
Rens Waters
Rens Waters

Prof. dr. Rens Waters, hoogleraar Sterrenkunde aan de UvA, is benoemd tot wetenschappelijk directeur van SRON Netherlands Institute for Space Research. De benoeming gaat in per 1 juli 2010.

Waters gaat tevens de positie van algemeen directeur van SRON vervullen. In die hoedanigheid is hij eindverantwoordelijk voor het instituut. Als wetenschappelijk directeur is hij primair verantwoordelijk voor het uitzetten van de wetenschappelijke koers en de kwaliteit van de wetenschappelijke en technologische programma's van SRON. Waters zal naast zijn nieuwe functie bij SRON als hoogleraar verbonden blijven aan de UvA.

Over Rens Waters

Rens Waters (1959) is sinds 2001 hoogleraar Sterrenkunde aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de UvA. Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar Sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 2008 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Waters heeft een sterke internationale reputatie, vooral door zijn onderzoek aan de directe omgeving van sterren (bestaande uit stofschijven en planeten) en aan de uitstoot van materie door sterren. Als lid en recentelijk ook als voorzitter van de Science Advisory Committee (SAC) van SRON is hij al geruime tijd nauw betrokken bij het bepalen van de onderzoeksstrategie van SRON.

SRON

SRON is het Nederlands expertise-instituut voor ruimteonderzoek. Het instituut ontwikkelt en gebruikt innovatieve technologie voor grensverleggend onderzoek vanuit de ruimte en legt zich daarbij toe op astrofysisch onderzoek, aardgericht onderzoek en planeetonderzoek. Daarnaast heeft SRON een onderzoekslijn naar nieuwe en gevoeligere sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. Het instituut maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Verwijzingen

Website SRON
Website Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek Bron: UvA Persvoorlichting