Groen!

Geen Belgische militairen naar Congolese onafhankelijkheidsviering: Pieter De Crem teruggefloten

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 20 juni 2010 in "Internationaal"

Vandaag werd bekend dat dan toch geen Belgische militairen zullen deelnemen aan de Congolese onafhankelijkheidsviering op 30 juni. Gezien de slechte reputatie van het Congolese leger op het vlak van de mensenrechten, is Groen! tevreden dat er van een militaire samenwerking op 30 juni geen sprake zal zijn.

"Wij hebben ons de afgelopen maanden telkens uitgesproken tegen zo'n samenwerking. Het Congolese leger maakt zich in Oost-Congo immers schuldig aan grootschalige mensenrechtenschendingen, moordpartijen op de burgerbevolking en verkrachtingen. De druk van NGO's en oppositiepartijen zoals Groen! heeft dan blijkbaar toch iets uitgehaald", zegt Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt.

Minister van Defensie Pieter De Crem heeft zich in het parlement altijd groot voorstander getoond van het gezamenlijk defileren van Belgische en Congolese militairen. De Crem wilde zelfs Congolese militairen uitnodigen om mee te defileren op onze nationale feestdag op 21 juli. Dat de regering anders heeft beslist, betekent dat Pieter De Crem teruggefloten werd.

Wellicht werd de bekendmaking van deze beslissing uitgesteld, om een blamage voor Pieter De Crem vlak voor de verkiezingen te vermijden. Volgens Premier Yves Leterme werd de beslissing door de ministerraad van 19 mei genomen, maar in het officiële persoverzicht van de beslissingen wordt hiervan geen enkele melding gemaakt (http://www.presscenter.org/nl/persberichten.html?d=1274220000).

Extra informatie
Website Wouter De Vriendt

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS