Groen!

Tijdskrediet is sleutel voor langer werken

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 21 juni 2010 in "Sociaal beleid"

De aanval die de VBO (Vereniging voor Belgische Ondernemingen) vandaag inzet op de tijdskredieten is kortzichtig. Iedereen is het erover eens: we moeten met zân allen langer werken. Dat kan alleen als mensen tussen hun 25e en 45e niet als citroenen worden uitgeperst. Daarvoor zijn tijdskrediet en het groene voorstel van âuitgroeibanenâ essentieel. Groen! roept alle progressieve krachten op om een sociaal front te vormen tegen het offensief van de werkgeversorganisatie(-s die gesterkt door de verkiezingsuitslag van 13 juni, de aanval op de sociale verworvenheden hebben ingezet.

"VBO directeur-generaal Pieter Timmermans slaat de bal mis als hij laat uitschijnen dat vijftigplussers tijdskredieten misbruiken om vrolijk te niksen in afwachting van hun brugpensioen," zegt federaal kamerlid Wouter De Vriendt: "Een meer ontspannen loopbaan is voor veel vijftigplussers net een noodzaak om een job die voor hen te veeleisend is geworden, vol te houden. In de zorgsector bijvoorbeeld werden met het witte woede akkoord van 2000 extra verlofdagen ingevoerd om het zware werk in crèches en ouderenvoorzieningen ook voor oudere werknemers haalbaar te houden."

Groen! pleitte tijdens de afgelopen verkiezingscampagne voor langer werken om de pensioenen betaalbaar te houden. Maar wel op voorwaarde van een nieuwe visie op de ganse loopbaan waarbij ook jongeren perspectieven hebben. De fout van het Generatiepact was dat het zich eenzijdig op de eindeloopbaan richtte. Om langer te kunnen werken, moeten we tijdskrediet verder uitbouwen en voor oudere werknemers aangepaste `uitgroeibanen' of systemen van mentorschap voorzien. Wouter De Vriendt: "Het is de verantwoordelijkheid van de werkgevers om hieraan mee te werken door functies te creëren waarin oudere werknemers in een verminderde arbeidstijd minder belastende taken kunnen opnemen. Ook coaching en opleiding van jongere werknemers zijn belangrijke taken die ouderen kunnen opnemen. Alleen zo wordt langer werken mogelijk."

De bewering van Timmermans dat meer vijftigplussers in tijdskrediet zijn dan jonge moeders en vaders, gaat trouwens volledig voorbij aan het feit dat er ouderschapsverlof bestaat waarvan veel jongere werknemers gebruik maken. Het is duidelijk: de aanval op de sociale verworvenheden is ingezet. "Dit offensief van de VBO was voorspelbaar met een verkiezingsuitslag waarbij een partij met een programma van besparingen in de sociale zekerheid het heel goed deed. Het is nu echter niet het moment voor sociale afbraak, maar wel voor de uitbouw van een realistisch tijdsbeleid zodat ons land meer mensen aan het werk krijgt en houdt," stelt Wouter De Vriendt. "Groen! roept alle progressieve krachten op om dit offensief tegen onze sociale zekerheid te counteren met vernieuwende sociale voorstellen en een visie op de ganse loopbaan."

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS