Politie Hollands Midden

Gouda - Aangifte van mensenhandel bleek vals

Gouda, 21-06-2010 o De politie maakt proces-verbaal op tegen een 21-jarige vrouw uit Gouda voor het doen van een valse aangifte van mensenhandel c.q. uitbuiting. De vrouw zou naar België zijn gebracht waar zij onder bedreigingen werd gedwongen tot prostitutie. Het OM zal haar gaan dagvaarden.

Donderdag 11 maart werd bij de politie Hollands Midden aangifte gedaan van de vermissing van een 21-jarige vrouw. De vrouw werd sinds zaterdag 6 maart vermist en was vanaf die dag niet bereikbaar op haar mobiele telefoon. Enkele dagen nadat de vrouw van huis was vertrokken, stuurde zij een bericht naar haar familie en liet daarin weten dat zij in handen was van een loverboy.

Verblijf in België Door de aangifte van haar familie en de ernst van de situatie waarin de vermiste vrouw verkeerde werd een rechercheteam geformeerd om de vermiste vrouw op te sporen en uit handen van de loverboy te halen. Al snel bleek dat de vrouw in België verbleef en werd het onderzoek voortgezet in nauwe samenwerking met de Belgische politie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de vermiste vrouw in gezelschap was van een minderjarige vrouw uit Rotterdam, die eveneens sinds zaterdag 6 maart werd vermist.

Vrouwen getraceerd Tijdens hun verblijf in België wijzigden de vrouwen regelmatig van verblijfplaats. Uiteindelijk lukte het de recherche om beide vermiste vrouwen op maandag 26 april in Helmond te traceren en over te brengen naar een veilige plaats.

De Goudse verklaarde dat zij op zaterdag 6 maart naar een woning in België werd gebracht, waar zij tegen haar wil werd vastgehouden. Gedurende haar verblijf in België werd zij door bedreigingen gedwongen tot prostitutie. Het geld dat voor haar diensten werd betaald, werd door de loverboy geïncasseerd. Zij wilde dat de dader zou worden opgepakt en deed aangifte van mensenhandel.

Tegenstrijdigheden In de loop van het onderzoek bleek dat er tegenstrijdigheden voor kwamen in haar aangifte. Zo werd vastgesteld, dat zij de eerste dagen na haar vermissing in Nederland verbleef. In de loop van het onderzoek ontdekten de rechercheurs steeds meer tegenstrijdigheden.

Bij een nader verhoor deelde zij mede dat zij onwaarheden had verteld in haar aangifte. Door de onderzoeksbevindingen en de verklaring van de vrouw werd zij niet langer als slachtoffer behandeld, maar aangemerkt als verdachte van het doen van een valse aangifte. Verschillende getuigen verklaarden dat de vrouw vrijwillig naar België is gegaan en dat zij niet werd gedwongen tot prostitutie. Aanleiding voor het doen van de valse aangifte was haar vertrek uit Nederland vanwege betrokkenheid bij een poging diefstal met geweld in Amsterdam.

Enkele honderden uren besteed aan onderzoek Het rechercheteam besteedde enkele honderden uren aan de opsporing van de vermiste vrouw en het onderzoek naar de daders van de vermeende mensenhandel. Het doen van een valse aangifte is een misdrijf.