Senternovem

16-06-2010 |

Eerste factsheet Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal gepubliceerd

De eerste factsheet van het Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal is gepubliceerd. De eerste resultaten van de gesubsidieerde projecten zijn veelbelovend.

De projecten van de eerste tender van het Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal zijn gestart in 2009. Deze factsheet beschrijft de resultaten van deze eerste periode tot en met 31 december 2009. In deze fase is vooral geïnvesteerd in de versteviging van de relaties tussen verschillende partners, de maatschappelijke verankering, het opzetten van de plantages en het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

In Zambia wordt een nieuwe Jathropa biomassa keten opgezet. Op dit moment nemen al 600 mensen deel aan het project en hebben 50 Kwacha (0,05 euro) extra ontvangen bovenop hun normale inkomen. De verwachting van uitvoerder Macha Works was dat in deze fase dit nog maar 250 mensen voordeel zouden hebben. In Brazilië heeft Solidaridad een eerste belangrijke stap gezet: zij hebben een suikerproducent gevonden die wil samenwerken om de duurzaamheid van hun ethanol te gaan certificeren. Dit is de start van het opzetten van een aantoonbaar duurzame ethanol-keten.

Deze factsheet is de eerste van een reeks, die elk half jaar een overzicht zal geven van de voortgang en resultaten van het Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal. Hiermee worden de ervaringen uit de projecten aan andere betrokkenen bij de productie van duurzame biomassa wereldwijd verspreid.