Gemeente Berkelland


vrijwilliger van de maand Ans Schreurs met zorgboerin Manon Kerkdijk

Vrijwilligster Ans Schreurs (Links) en Manon Kerkdijk van Zorgboerderij Pucks Poeha in Gelselaar knappen samen de ingebrachte meubelen op.

Ans Schreurs werkt sinds juni vorig jaar als vrijwilliger bij Zorgboerderij Pucks Poeha in Gelselaar. Op Zorgboerderij Pucks Poeha wordt gewerkt met cliënten met een psychische achtergrond. Ans en Manon zijn de twee vaste mensen. Ans vertelt dat ze eerst wat vertwijfeld was wat haar te wachten stond. Ze vond het erg spannend. Samen met een vriendin heeft ze van te voren de weg naar de Zorgboerderij verkend. Na het eerste gesprek kwam direct de vraag van Manon "wanneer kun je beginnen". Inmiddels is ze niet meer weg te denken en voelt ze zich als een vis in het water op de Zorgboerderij. Het geeft haar energie en voldoening. Naar haar zeggen had ze zich tien jaar eerder aan moeten melden. Ze heeft altijd zin om naar haar vrijwilligerswerk te gaan. Wanneer Ans 's ochtends komt aanfietsen, begroeten de honden van de zorgboerderij haar al van ver. Op het moment van het interview zijn Ans en Manon druk bezig met de voorbereiding van de 'Fair Boerengenot'.

Spelen op de Wii

De normale dagindeling van Ans start met het borstelen van de honden, het schoonmaken van de kippenren, lekker kletsen met de cliënten, vegen, en grasmaaien. Verder helpt ze met het opknappen van ingebrachte meubelen, het rijgen van pinda's voor de vogels in de winter, knutselen met de cliënten en spelen op de Wii met de zoon van Manon. Zelfs aan de paarden op de zorgboerderij begint ze te wennen. Volgens Manon is Ans erg secuur in haar bezigheden en voelt ze zich thuis op de Zorgboerderij. Ze vinden het prettig om ervaringen met elkaar uit te kunnen wisselen en vullen elkaar goed aan. Manon zegt dat wanneer Ans er niet is, het stil is op Pucks Poeha. Er wordt veel gelachen op de Zorgboerderij zeker toen Ans ging assisteren bij het snoeiwerk langs de sloten en zij, naar haar zeggen, met de baggerlaarzen in de modder bleef steken zodat ze zonder de laarzen weer op de kant moest klauteren.

Manon geeft aan dat ze Zorgboerderij Pucks Poeha kleinschalig wil houden. Mocht ze een groei doormaken dan zal Ans de eerste zijn die als personeelslid aangenomen wordt. Zoals het er nu uit ziet, zal Ans nog heel wat keren op haar fiets richting Gelselaar fietsen.

Kent u iemand die zich vrijwillig en met hart en ziel inzet voor een/uw vereniging, organisatie, instelling of voor de buurt? En wilt u hem/haar in het zonnetje zetten? Meld het Gea Kasper van het Vrijwilligersinformatiepunt Berkelland: g.kasper@betulawelzijn.nl of telefonisch 0545 - 469 988 (maandag en dinsdag de hele dag en woensdagmiddag). Laat weten waarom u deze vrijwilliger zo bijzonder vindt en hem/haar wilt verwennen met deze aandacht. Iedere maand brengen wij een vrijwillig(st)er thuis een bloemetje en doen hiervan verslag in Berkelbericht onder de rubriek "vrijwilliger van de maand'. U kunt deze rubriek ook vinden op de website
www.vrijwilligersinformatiepunt-berkelland.nl.

Onderzoek door VrijwilligersInformatiePunt (VIP) Berkelland

Op dit moment wordt de voorbereiding gehouden van een onderzoek naar de behoefte onder vrijwilligersorganisaties aan ondersteuning. Het is al weer anderhalf jaar geleden dat het vrijwilligersinformatiepunt voor heel Berkelland actief is en in die periode heeft het team van medewerkers zich vooral gefocust op het bemiddelen in vrijwilligers en vrijwilligerswerk en zo nodig moest de consulent, Gea Kasper, daarbij iemand of een organisatie ondersteunen. Daarnaast hield het team zich bezig met activiteiten die het belang van vrijwilligerswerk voor de samenleving en voor de vrijwilliger benadrukten, zoals:
* NL DOET

* de huis-aan-huisbrochure "Iedereen kan meedoen" in samenwerking met VIT Oost-Gelderland en de Berkellandse Sport Federatie én
* de tweewekelijkse uitgave van "Vrijwilligersinfo" met o.a. de vaste rubrieken `Vrijwilliger van de maand en `Vacature van de maand'.

Het onderzoek wordt in september 2010 uitgezet. Hiermee hopen we inzicht te krijgen in de behoeften van vrijwilligersorganisaties voor hun vrijwilligers. Wordt vervolgd ...............!

VrijwilligersInformatiePunt Berkelland

Marktstraat 1, 7271 AX Borculo

Nieuwe weg 5-06, 7261 NL Ruurlo

Nieuwstraat 4, 7151 CE Eibergen