Gemeente Deventer

week 25 - 21 juni tot en met 25 juni 2010

Gepubliceerd: 21 juni 2010 13:13

Laatst gewijzigd: 21 juni 2010 13:13

project Spijkvoorderenk, ontwerp bestemmingsplan, ontwerp exploitatieplan, ontwerp beeldkwaliteitplan, ontwerpbesluit bouwvergunning en hogere grenswaarde, ontwerp bestemmingsplan "Bergweidedijk-Zuid"en beeldkwaliteitparagraaf, tijdelijke ontheffing bouwweg Bedrijvenpark A1, vastgesteld projectbesluit Paddensteeg 8

Project Spijkvoorderenk

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 24 juni 2010 tot en met 4 augustus 2010 voor een ieder de besluiten (inclusief bijlagen) voor het project Spijkvoorderenk ter inzage liggen. Op deze besluiten is de coördinatieregeling van toepassing (besluit van de gemeenteraad van 13 januari 2010). Deze besluiten doorlopen daarom gezamenlijk de uniforme openbare voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht. Ter inzage liggen:

* b&w nota d.d. 15 juni 2010 (kenmerk: 378464);
* het ontwerpbestemmingsplan Spijkvoorderenk;
* de reactienota bestemmingsplan Spijkvoorderenk;
* memo aanpassingen ten opzichte van voorontwerpbestemmingsplan Spijkvoorderenk;

* het ontwerp exploitatieplan Spijkvoorderenk;
* het ontwerp beeldkwaliteitplan Spijkvoorderenk;
* het ontwerpbesluit reguliere bouwvergunning eerste fase voor de basisschool met voor- na- en buitenschoolse opvang in Spijkvoorderenk.

* het ontwerpbesluit vaststelling hogere grenswaarde voor woningbouw en basisschool met voor- na- en buitenschoolse opvang in Spijkvoorderenk (inclusief b&w nota d.d. 15 juni 2010 (kenmerk: 378473)).

Ontwerp Bestemmingsplan

De voorliggende stukken voorzien in het laatste ontbrekende puzzelstuk van de wijk De Vijfhoek in Deventer. Met de aanleg van de buurt Spijkvoorderenk wordt de wijk De Vijfhoek gecompleteerd. In het plangebied wil de gemeente Deventer circa 350 (grondgebonden en gestapelde) woningen. Ongeveer 75% van deze woningen wordt projectmatig ontwikkeld, de overige 25% wordt door de toekomstige bewoners zelf ontwikkeld (het zogenaamde particulier opdrachtgeverschap). Tevens wordt in het plangebied de realisatie van sociale huur en sociale koop woningen mogelijk gemaakt. Ook wordt in het plangebied een basisschool met voor-na- en buitenschoolse opvang mogelijk gemaakt.

Ontwerp Exploitatieplan

Op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (afdeling 6.4, artikel 6.12 Wro) is het vaak verplicht om bij een bestemmingsplan ook een exploitatieplan vast te stellen. Een exploitatieplan geeft gemeenten mogelijkheden om kosten van openbaar nut, de plankosten, de onderzoekskosten en de bestemmingsplankosten te verhalen en aanvullende eisen te stellen bij nieuwbouw of de uitbreiding van een gebouw. Als iemand een pand wil bouwen of uitbreiden zal hij op grond van het exploitatieplan een bijdrage in de kosten van de grondexploitatie moeten betalen en dient hij werken uit te voeren overeenkomstig de eisen die in het exploitatieplan worden gesteld. Een exploitatieplan moet opgesteld worden indien het kostenverhaal niet op een andere manier is verzekerd. Ook voor het ontwerp-bestemmingsplan Spijkvoorderenk is het noodzakelijk een exploitatieplan op te stellen. De gemeente heeft niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten niet volledig via gronduitgifte worden gedekt.
Daarnaast is het exploitatieplan noodzakelijk voor het stellen van locatie eisen met betrekking tot:

* de fasering;

* de werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het exploitatiegebied, de aanleg van nutsvoorzieningen, en het inrichten van de openbare ruimte in het exploitatiegebied;
* regels omtrent het uitvoeren van de hiervoor bedoelde werken en werkzaamheden;

* uitwerking van de regels omtrent particulier opdrachtgeverschap, sociale huur en sociale koop.

Ontwerp beeldkwaliteitplan

Vanuit de beoogde ruimtelijke kwaliteit van de openbare ruimte en de bebouwing is het beeldkwaliteitplan noodzakelijk voor het toetsen van de (bouw)plannen aan de aan de gewenste redelijke eisen van welstand. Ook in de beheerfase is het van belang de gerealiseerde kwaliteit te kunnen handhaven. Daarnaast wordt mede met het beeldkwaliteitplan invulling gegeven aan het thema duurzaamheid binnen de Spijkvoorderenk. De beeldkwaliteitcriteria omvatten kaders voor de ontwikkeling van onder meer de particulier opdrachtgeverschap kavels.

Ontwerpbesluit bouwvergunning

Het gaat hier om een op 29-04-2010 ingediende aanvraag om een reguliere bouwvergunning fase 1 voor het oprichten van een basisschool met voor-, na-, en buitenschoolse opvang gelegen op het perceel Leonard Springerlaan (ongenummerd). Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse van toepassing zijnde bestemmingsplan "De Vijfhoek Noord-West 1996", maar past binnen de voorschriften van het ontwerp bestemmingsplan "Spijkvoorderenk" en het ontwerp exploitatieplan "Spijkvoorderenk".

Ontwerpbesluit hogere grenswaarde

Uitgangspunt is dat voor zowel de woningen alsook de basisschool inclusief opvang er voldaan wordt aan de voorkeursgrenswaarden. Uit dit onderzoek blijkt dat ten aanzien van het geluid vanaf de bestaande wegen (Oerdijk en L. Springerlaan) voorkeursgrenswaarden worden overschreden. Dit geldt voor een 39-tal nieuw te realiseren woningen en de basisschool met voor-, na- en buitenschoolse opvang. Hiervoor wordt een hogere grenswaarde verleend.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien via RO-online (www.ruimtelijkeplannen.nl). Via de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen zijn alle (gecoördineerde) stukken die ter inzage liggen beschikbaar. Op deze site kunt u ook een directe link vinden naar het bestemmingsplan op RO-online.

De digitale bestanden van het ontwerpbestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld via http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans. Op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen treft u een directe link aan naar de vindplaats van de bestanden van het plan.

Ook kunt u de hiervoor genoemde ontwerpbesluiten (inclusief de bijlagen) die ter inzage liggen, inzien tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81, bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 en bij de wijkbibliotheek, Flora 259 te Colmschate.

Schriftelijke zienswijzen

Gedurende de periode van 24 juni 2010 tot en met 4 augustus 2010 kan iedereen een zienswijze over de hiervoor genoemde besluiten (inclusief bijlagen) die ter inzage liggen, indienen bij de gemeenteraad. Voor het exploitatieplan is het echter alleen voor belanghebbenden mogelijk om een zienswijze kenbaar te maken.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden toegezonden aan de Gemeenteraad, t.a.v. het team Ruimtelijk Ontwerp en Beheer, Postbus 5000, 7400 GC Deventer, o.v.v. "zienswijze ontwerpbestemmingsplan Spijkvoorderenk". Digitale zienswijzen kunnen worden ingediend via http://www.deventer.nl/producten-en-diensten/digitaal-loket/bezwaar-en- beroep. Het indienen van digitale zienswijzen via e-mail is niet mogelijk.

Mondelinge zienswijzen

Tevens is het mogelijk mondeling zienswijzen kenbaar te maken. Mondelinge zienswijzen ten aanzien van de hiervoor genoemde besluiten (inclusief bijlagen) die ter inzage liggen, kunnen kenbaar gemaakt worden bij dhr. P. Hamming van het team Ruimtelijk Ontwerp en Beheer, telefoon 14 - 0570.

Mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerp exploitatieplan kunnen belanghebbenden kenbaar maken bij mevrouw M. Struijk, telefoon 14 - 0570.

Ontwerp bestemmingsplan "Bergweidedijk-Zuid" en beeldkwaliteitparagraaf

Het college van burgemeester en wethouders deelt mee dat van 24 juni tot en met 4 augustus 2010 voor iedereen ter inzage ligt:
* het ontwerp bestemmingsplan "Bergweidedijk-Zuid";
* de concept beeldkwaliteitparagraaf "Bergweidedijk-Zuid", opgenomen in paragraaf 4.3 van de toelichting van het ontwerp bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan "Bergweidedijk-Zuid" maakt het mogelijk een bedrijf te vestigen in het gebied ten zuiden van de Bergweidedijk. Een deel van het gebied wordt bestemd als groenvoorziening.

In de toelichting is een beeldkwaliteitparagraaf opgenomen (paragraaf 4.3). Deze zal na vaststelling door de raad een aanvulling vormen op de gemeentelijke Welstandsnota. De beeldkwaliteitparagraaf heeft tot doel dat de bebouwing in het gebied voldoet aan de beeldkwaliteitseisen.

Het ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien via RO-online (www.ruimtelijkeplannen.nl) en op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen. Op deze site kunt u ook een directe link vinden naar het bestemmingsplan op RO-online.

De digitale bestanden van het ontwerpbestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld via http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans. Op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen treft u een directe link aan naar de vindplaats van de bestanden van het plan.

Ook kunt u het ontwerpbestemmingsplan inzien tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 en bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70.

Gedurende deze periode van zes weken kan iedereen schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan "Bergweidedijk-Zuid" en de beeldkwaliteitparagraaf kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden toegezonden aan de Gemeenteraad, t.a.v. het team Ruimtelijk Ontwerp en Beheer, Postbus 5000, 7400 GC Deventer, o.v.v. "zienswijze ontwerpbestemmingsplan Bergweidedijk-Zuid". Digitale zienswijzen kunnen worden ingediend via
http://www.deventer.nl/producten-en-diensten/digitaal-loket/bezwaar-en- beroep. Het indienen van digitale zienswijzen via e-mail is niet mogelijk. Tevens is het mogelijk mondeling zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan "Bergweidedijk-Zuid" kenbaar te maken bij dhr. Bogers van het team Ruimtelijk Ontwerp en Beheer, telefoon 14 - 0570.

Tijdelijke ontheffing bouwweg Bedrijvenpark A1

Het college van burgemeester en wethouders heeft met toepassing van artikel 3.22 Wet ruimtelijke ordening ontheffing verleend van het bestemmingsplan voor:

* de aanleg van een bouwweg, lopend vanaf het bedrijventerrein Kloosterlanden, via de Molbergersweg en de Molbergersteeg en daarna in zuidelijke richting over het toekomstig bedrijvenpark A1.

De tijdelijke ontheffing kunt u inzien via RO-online (www.ruimtelijkeplannen.nl) en op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen. Op deze site kunt u een directe link vinden naar het ontwerpbesluit op RO-online. De digitale bestanden van de tijdelijke ontheffing zijn beschikbaar gesteld via http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans. Op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen kunt u een directe link vinden naar de vindplaats van de bestanden van de tijdelijke ontheffing.

U kunt de tijdelijke ontheffing van 24 juni 2010 tot en met 4 augustus 2010 ook inzien tijdens de openingstijden bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81, en bij het Gemeentelijk informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70.

Tegen de tijdelijke ontheffing kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Zwolle-Lelystad, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Het is ook mogelijk digitaal beroep in te dienen via
http://www.deventer.nl/producten-en-diensten/digitaal-loket/bezwaar-en- beroep.
Het beroep kan alleen worden ingesteld door een belanghebbende die reeds zienswijzen over het ontwerp van de tijdelijke ontheffing naar voren heeft gebracht. Hierop wordt een uitzondering gemaakt als het de betrokkene redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen over de ontwerpbesluiten naar voren te hebben gebracht.

Het instellen van beroep leidt er niet automatisch toe dat van de vergunning geen gebruik mag/zal worden gemaakt. Indien tijdig beroep is ingesteld, kan bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zwolle-Lelystad, sector Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend.

Vastgesteld projectbesluit Paddensteeg 8

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft met toepassing van artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening een projectbesluit genomen en een bouwvergunning verleend voor:

o het uitbreiden van een melkveestal op het perceel Paddensteeg 8.

Het vastgestelde projectbesluit kunt u inzien via RO-online (www.ruimtelijkeplannen.nl) en op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen. Op deze site kunt u een directe link vinden naar het ontwerpbesluit op RO-online. De digitale bestanden van het vastgestelde projectbesluit zijn beschikbaar gesteld via http://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/plans. Op de gemeentelijke website www.deventer.nl/bestemmingsplannen treft u een directe link aan naar de vindplaats van de bestanden van de tijdelijke ontheffing.

Het projectbesluit, de bouwvergunning en de daarbij behorende stukken liggen van 24 juni tot en met 4 augustus 2010 ter inzage bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81, bij het Gemeentelijk Informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 en in de Openbare Bibliotheek Bathmen, Schoolstraat 13.

Tegen het vaststellingsbesluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit (4 augustus 2010) een beroepschrift indienen bij de Arrondissementsrechtbank te Zwolle, sector Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Het indienen van een beroepschrift leidt er niet automatisch toe dat het besluit wordt geschorst. Daarom kan degene die een beroepschrift indient een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Zwolle.

Het beroep kan alleen worden ingesteld door een belanghebbende die reeds zienswijzen over het ontwerp van het projectbesluit en het ontwerp van de bouwvergunning naar voren heeft gebracht. Hierop wordt een uitzondering gemaakt als het de betrokkene redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen over de ontwerpbesluiten naar voren te hebben gebracht. Hiervan is in ieder geval sprake indien de besluiten ten opzichte van de ontwerpen gewijzigd zijn vastgesteld.