Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Opnieuw veel WWI-bewonersinitiatieven ingediend en goedgekeurd

Met de actie Mijn wijk, Crooswijk, kunnen bewoners hun ideeën indienen die hun wijk mooier, aangenamer of veiliger maken. De deelgemeente Kralingen-Crooswijk wil dat bewoners van de wijk elkaar beter leren kennen en de leefbaarheid verbeteren door het stimuleren van gezamenlijke initiatieven.

Het geld wordt beschikbaar gesteld vanuit de zogenoemde WWI-regeling. Deze landelijke regeling bestaat sinds 2008 en is bedoeld om op het gebied van wonen, werken en integratie aan wijken die het nodig hebben een impuls te geven.

Sinds oktober 2009 zijn er al veel goede ideeën ingediend door enthousiaste bewoners en organisaties uit de wijken Crooswijk en Rubroek. De deelgemeente beschouwt deze actie dan ook als een blijvend succes. De onlangs gehouden zesde ronde van de WWI-bewonersinitiatieven leverde een recordaantal van 24 ingediende initiatieven op. Goedgekeurde initiatieven zijn onder andere (multi-)culturele festivals, een muziekvideo-project, educatieve activiteiten en verschillende verfraaiingen van de buitenruimte. Een goede mix, voor jong en oud.

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk moedigt bewoners nog steeds aan zich in te zetten voor hun wijk. Heeft u ook een goed idee? Kijk dan snel op deze website en vul het aanvraagformulier in.

Een selectie van de WWI-bewonersinitiatieven die zijn goedgekeurd:

Galerie op de Rotte
Op zaterdag 26 juni is de opening van de jaarlijkse zomertentoonstelling Galerie op de Rotte. Van eind juni tot eind september zal Galerie op de Rotte in het teken staan van Waterworld de Rotte. Bewoners kunnen in die periode een expositie van zeven kunstwerken bewonderen, die gesitueerd zijn aan het water tussen de Zaagmolenbrug en de Noorderbrug.

De officiële opening van het project, dat gesubsidieerd wordt door de deelgemeente, vindt plaats om 16:00 uur aan de Zaagmolenkade bij de Woelwijkstraat. Beeldend kunstenaar Stefan Gross onthult daar een geheimzinnig drijvend object getiteld M-EILAND. Aansluitend wordt het kunstwerk KISTEN van Marjolijn Guldemond en Mark Theijssen geïnstalleerd met een performance op het water. Iedereen is van harte welkom deze feestelijke opening bij te wonen.

Vorig jaar waren er ook vele kunstwerken te bewonderen in de Rotte, waaronder het drijvende huisje Nederland Waterland (Foto: Galerie op de Rotte)

Herinrichting Martinplein
Het Martinplein is een drukbezocht plein door ouders met kinderen en leerlingen van de Pierre Bayle school. Een groep actieve buurtbewoners vindt dat dit plein meer aandacht verdient. Zij hebben daarom een initiatief ingediend voor een flinke opknapbeurt. Het doel? Een aantrekkelijk, schoon en veilig plein waarbij er genoeg zitgelegenheid is voor ouders en kinderen van alle leeftijden kunnen spelen.

Tuin aan de Pootstraat
De meeste bewoners van de Pootstraat hebben geen tuin of binnenterrein maar willen toch genieten van een stukje natuur en elkaar ontmoeten. Daarom heeft een aantal bewoners van de Pootstraat subsidie aangevraagd om een gezamenlijke tuin aan te leggen. Zij kunnen elkaar straks ontmoeten en tegelijkertijd genieten van een stukje natuur. Ook zal de OBS Pierre Bayle gebruik maken van de tuin tijdens de bredeschool activiteiten. Samen met docenten en bewoners zullen zij groenten, kruiden en bloemen gaan kweken in de moestuintjes.

Multicultureel meidenfestival
Jonge Crooswijkse meiden nemen op zondag 27 juni het Schuttersveld over en houden een bijzonder multicultureel meidenevenement, bedoeld voor meiden tussen de 12 en 21 jaar. Deelgemeente Kralingen-Crooswijk subsidieerde dit kleurrijke Crooswijkse bewonersinitiatief niet alleen met WWI-geld. De jonge organisatoren van het festival krijgen ook ondersteuning van WeZijn Meidenhuis en de cultuurscout van de deelgemeente, Hoda Hamdaoui.

Er zijn diverse optredens met Hindoestaanse dans, Hiphop en Marokkaanse Reggada muziek. Daarnaast wordt er een spetterende modeshow gehouden waarin kleding van Crooswijkers is verwerkt in gesponsorde Kralingse mode. Er zijn allerlei workshops zoals salsa, buikdansen, rap en streetdance. Ook is het mogelijk om je te laten opmaken, om een henna-tatoeage te laten zetten en om koffiedik te laten kijken. De hele dag draaien dj Christal & Amira wereldse muziek. Een bijzonder multicultureel meidenevenement dus, dat aanvangt vanaf 13.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Kom ook dansen, zingen, kijken, eten, drinken en genieten!