Provincie Utrecht

Nieuw voorstel voor Groot Mijdrecht Noord-oost

Gedeputeerde Staten hebben een nieuw voorstel aan Provinciale Staten voorgelegd voor de inrichting van de polder Groot Mijdrecht Noord-oost.

Mede door de grote en gewaardeerde inbreng van de bewonersdelegatie uit GMN-oost is een variant ontwikkeld waarbij alle bewoning en bebouwing en bijbehorende infrastructuur kunnen blijven, zowel langs de randen van GMN-oost als in het gebied zelf.

De inhoud van het voorstel is een ontwikkeling van GMN-oost in de richting van een laagveenmoeras voor kwetsbare moerasvogels. Bij de inrichting van de polder wordt rekening gehouden met geohydrologische gesteldheid en kwetsbaarheid van de bodem en de leefbaarheid voor de bewoners. Daarom wordt een zonering voorgesteld. Een zone die gedeeltelijk wordt afgegraven tot maximaal 30 cm en opzet van het waterpeil van 50 cm in de winter. Tevens een zone waar geen ingrepen in bodem en waterpeil zullen plaatsvinden. Ook wordt voorgesteld dat alle landbouwgronden worden aangekocht en ingericht voor natuurontwikkeling.

Wanneer bewoners zélf besluiten om weg te gaan, biedt dit mogelijkheden om de inrichting van het toekomstige moerasgebied verder te optimaliseren. Daarom zal de provincie daar waar bewoners dat zelf wensen, ook in deze variant woningen aankopen op basis van volledige schadeloosstelling.

Besluitvorming
Op 21 juni wordt dit voorstel besproken in de Statencommissie RGW. Provinciale Staten (PS) beslissen vervolgens op 28 juni over deze variant. Gedeputeerde Staten adviseren PS te kiezen voor deze nieuwe variant. Ook vindt er besluitvorming in de gemeenteraad van de gemeente De Ronde Venen binnenkort plaats.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl (030) 258 21 22/06 - 21 12 45 54

Voor algemene vragen: info@provincie-utrecht.nl (030) 258 91 11