MKB zet op grote schaal verborgen camera's in

21/06/2010 15:02

Alarmrent

Eigen personeel verantwoordelijk voor veertig procent van alle diefstallen

Utrecht, 21 juni 2010 - Een snelgroeiend aantal ondernemers in Nederland huurt verborgen-camerasystemen om frauderende medewerkers op heterdaad te kunnen betrappen. Met name ondernemers in de detailhandel en horeca maken hiervan gebruik. Dit signaleert beveiligingsfirma Alarmrent bv in Utrecht, die een enorme stijging waarneemt in de verhuur van verborgen camera's. Uit recent onderzoek van het Platform Detailhandel blijkt dat eigen werknemers verantwoordelijk zijn voor zo'n veertig procent van alle diefstallen. Dit komt neer op een schadepost van 165 miljoen euro op jaarbasis. Videobeelden van een verborgen camera bieden in vrijwel alle gevallen van interne diefstal honderd procent duidelijkheid en zijn daarom een populair wapen in de strijd tegen diefstal door eigen personeel.

Alarmrent ziet een aantal duidelijke ontwikkelingen rondom het plaatsen van verborgen camera's.


- In negentig procent van de gevallen gaat het om diefstal van geld uit de kassa van mkb-bedrijven.


- Veertig procent van deze groep zijn horecabedrijven en 25 procent kledingzaken.


- De meeste dieven die gepakt worden, hebben meerdere diefstallen op hun kerfstok. Hierbij gaat het vaak om kleine, relatief goedkope objecten, zodat het niet direct opvalt.


- Wanneer een verborgen camera is geplaatst, wordt in bijna honderd procent van de gevallen de dader betrapt.


- Ongeveer vijftig procent van de werkgevers verhaalt de schade niet op de dief persoonlijk.


- Werkgevers hangen niet graag de vuile was buiten over frauderend personeel, daarom wordt er in veel gevallen geen aangifte gedaan bij de politie.


- De meeste verborgen camera's worden in het midden en het westen van Nederland geplaatst, waarbij de Randstad overheerst.

Govert Steyn, directeur van Alarmrent: "Het is een trieste waarheid dat sommige werknemers niet te vertrouwen zijn, en werkgevers lijken hier steeds meer oog voor te hebben. Wij verhuren al jaren camerasystemen, maar de groei die de verhuur van onze verborgen camera's doormaakt, is ongekend. Daarnaast is ook de populariteit van bijvoorbeeld het Waarschuwingsregister Detailhandel, een zwarte lijst met notoire dieven, getuige van deze trend. Wanneer verborgen camera's tijdig en op een juiste manier worden ingezet, blijken ze telkens opnieuw zeer effectief te zijn, maar uiteindelijk geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen."

Tips

Alarmrent geeft ondernemers de volgende tips om diefstal te voorkomen en/of dieven in de kraag te kunnen vatten.


- Van de aanwezigheid van een camera gaat een preventieve werking uit. Wanneer er een camera op de kassa of het magazijn gericht is, weet het personeel dat alles wat men doet, vastgelegd wordt.


- Vermeld in arbeidscontracten / personeelsberichten dat bij vermoeden van fraude er verborgen camera's ingezet kunnen worden.


- Zorg voor een goede, open bedrijfscultuur. Dat klinkt evident, maar bij goede verhoudingen tussen werkgever en werknemer daalt de kans op diefstal.


- Schakel een professioneel bureau in om verborgen camera's te plaatsen en u te adviseren over alle juridische zaken die hierbij van belang zijn.


- Vraag alvorens medewerkers in dienst te nemen, referenties en bel deze na. Zo voorkom je dat je mogelijk een frauderende medewerker in dienst neemt.


- Zorg voor duidelijke afspraken en procedures over declaraties en de omgang met goederen van de zaak.


- Zorg voor een goede administratie van wie tot welke ruimtes toegang heeft.

Over Alarmrent

Alarmrent bv is marktleider op het gebied van tijdelijke en permanente beveiligingsprojecten, groot en klein. Alarmrent dankt zijn succes aan het snel en flexibel realiseren van een beveiligingsoplossing.

Bij de huur van een tijdelijke beveiligingsoplossing profiteert de huurder van een optimale beveiliging zonder grote investeringen. De huurder bepaalt de huurtermijn en kan de huur per dag opzeggen.

Daarnaast is Alarmrent specialist in grote en kleine beveiligingsprojecten op maat. Alarmrent biedt sinds 1998 beveiligingsoplossingen aan een groot aantal bedrijven. Voor sommige landelijk opererende organisaties is Alarmrent preferred supplier. Voor meer informatie: www.alarmrent.nl





http://www.alarmrent.nl