Gemeente Berkelland

wethouder Han Boer:

Kennismaken met wethouder Han Boer:

Han Boer 016 1

"Zeggen waar het op staat, dat vind ik belangrijk"

"Waarom D66 deelneemt aan het college? Omdat we onze ideeën zo het beste kunnen verzilveren. We waren in de vorige periode niet een oppositiepartij die overal tegen was. We zeiden het ook als we ergens voor waren en hebben in die periode daarnaast regelmatig eigen punten kunnen realiseren", aldus Han Boer (40), die sinds 20 april van dit jaar wethouder is in de gemeente Berkelland.

"Maar als je zelf in het college zit, kun je nu eenmaal meer van je eigen idealen realiseren. En bovendien: met deze verkiezingsuitslag waren we het ook wel een beetje verplicht."

Een kennismaking met wethouder Han Boer

Kennis maken met u is op zich wat vreemd. Vorig jaar bleek u tot de bekendste Berkellandse politici te behoren. Maar voor degenen die u nog niet kennen: kunt u wat meer over u zelf vertellen?

Ik heb mijn hele leven in Neede gewoond. Na het behalen van mijn HEAO-diploma ben ik salesmanager geweest bij Veldhuis Media in Raalte en was ik ondernemer in de reclamebranche. Ik ben getrouwd en heb een dochter van acht jaar en een zoon van zes jaar. Na een aantal jaren raadscommissiewerk was ik vanaf 2001 raadslid voor D66 in Neede en vanaf 2005 in Berkelland.

Bevalt het wethouderschap?

Het is zondermeer leuk om te doen. Je wordt goed ondersteund door de gemeentelijke organisatie. Hierdoor krijg je de kans om waar je voor zit ook echt goed te kunnen doen.

En het valt me op dat de ambtelijke organisatie goed meedenkt in de andere relatie die deze coalitie wil tussen gemeente en bevolking. De ambtelijke organisatie is dezelfde omslag aan het maken als de politiek als het gaat om de taakafbakening tussen overheid en particulier initiatief. Dat is positief. Verder zijn we natuurlijk keihard bezig om contacten te leggen in de Berkellandse gemeenschap. Ik ben al op veel plekken geweest en ook die contacten verlopen positief.

Is het dan niet vervelend om net aan te moeten treden als er weer fors bezuinigd moet worden?

"Dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Natuurlijk, als je een zak geld hebt kom je er altijd makkelijker uit. Maar echt keuzes moeten maken, maakt je creatiever. Anders zijn er allerlei zaken waar je niet naar kijkt. Nu moet je echt goed bedenken wat je nu eigenlijk wilt. En daar zijn we dan ook duidelijk over. Ik ben voor eerlijke politiek, zeggen waar het op staat."

U hebt een brede portefeuille (zie kader). Kunt u daar iets over zeggen?

"Zoals collega Jan Markink onlangs al vertelde: we hebben de portefeuilles zo verdeeld, dat niet iedere wethouder een bepaald `soort portefeuille' heeft. Bijvoorbeeld één het hele segment welzijn en sociale zaken, één de hele harde sector, enzovoort. Door het te mengen, is het hele college betrokken bij het hele beleid. Door deze geïntegreerde aanpak komen besluiten ook meer gezamenlijk tot stand, omdat we er over de hele breedte meer affiniteit mee hebben.

En om dan enkele van mijn portefeuilles te noemen. Financiën had altijd al mijn belangstelling. Als raadsfractie maakten wij ook altijd al een tegenbegroting.

Sport heeft altijd al mijn grote belangstelling gehad.

Economie, werkgelegenheid en sociale zaken zijn logisch met elkaar verbonden. Er is een hoop te doen aan het actief houden van mensen, al dan niet met een betaalde baan.

De kleine kernen is een aantrekkelijke portefeuille. Berkelland heeft als één van de 10 grootste plattelandsgemeenten van het land relatief veel kleine kernen. In tijden van krimp zijn er bedreigingen maar ook kansen. En die moeten we grijpen.

De regisserende gemeente raakt de bestuurlijke vernieuwing, daar heb ik als D66'er iets mee. En het sluit aan op de veranderende overheid waarmee wij een nieuwe weg in hebben geslagen."

De portefeuille van wethouder Han Boer

* Financiën.

* Economie (ook deelname programmateam in Regio), arbeidsmarktbeleid, ontwikkeling Laarberg, bedrijventerreinen en werkgelegenheid, ondernemers- en vestigingsklimaat, markten, bestuurlijk aanspreekpunt voor ondernemers.

* Sportvoorzieningen, -accommodaties en -verenigingen.
* Onderwijs en volwasseneneducatie, leerplicht, brede school, onderwijsachterstandbeleid, leerlingenvervoer.
* Sociale Dienst Oost Achterhoek (inclusief schuldhulpverlening, armoedebeleid, bijzondere bijstand) en Sociale Werkvoorziening (Hameland).

* Kleine kernen, bestuurlijk aanspreekpunt voor wijk- en dorpsorganisaties.

* Project `de regisserende gemeente'/Dorpsvisie Neede.