Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Hirsch Ballin tekent intentieverklaring met Rwandese collega

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft afgelopen weekend in Kigali een intentieverklaring getekend met zijn Rwandese collega Karugarama om de samenwerking tussen Nederland en Rwanda op justitieel gebied te versterken. Doel is een situatie te creëren waarin een uitleveringsverdrag kan worden gesloten. Beide ministers spraken de wens uit dat Nederland de Rwandese verdachten van oorlogsmisdaden en genocide die zich in Nederland bevinden, in de toekomst aan Rwanda kan uitleveren. Daarbij zullen aan beide zijden de garanties van behoorlijke rechtspraak in acht worden genomen. Bij die genocide vielen voorjaar 1994 in honderd dagen bijna een miljoen slachtoffers. Minister Hirsch Ballin benadrukte dat Nederland geen vluchthaven mag zijn voor oorlogsmisdadigers.

De intensievere samenwerking zal met name bestaan uit uitwisseling van kennis en vaardigheden. Eén van de onderwerpen waarop Nederland expertise zal delen met Rwanda is getuigenbescherming. Verder zullen trainingen worden gegeven aan rechters, officieren van justitie en andere professionals in de justitieketen. Tot slot zal Nederland het Rwandese Instituut voor Rechtsontwikkeling de komende jaren blijven ondersteunen.

Minister Hirsch Ballin heeft in Rwanda werkbezoeken gebracht aan de Mpanga gevangenis, het Instituut voor Rechtsontwikkeling en een kamp waar veroordeelde génocidairs werkstraffen uitvoeren voor de gemeenschap. Verder heeft hij gesproken met vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap. Hij bezocht ook het Genocide Memorial Center en de Nyamata-kerk nabij Kigali, waar meer dan 10.000 mensen omkwamen tijdens de genocide.