Rijksvoorlichtingsdienst

Alternatief voor amv's in bewaring

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil vreemdelingenbewaring van alleenstaande minderjarige vreemdelingen verder beperken. Als alternatief kan een frequente meldplicht en een verbod zich zonder toestemming buiten de gemeente te begeven, dienen. Dit schrijft de minister vandaag aan de Tweede Kamer. Hiermee komt Hirsch Ballin de toezegging na om een alternatief te onderzoeken voor vreemdelingenbewaring voor minderjarigen.

Amv's in bewaring worden momenteel ondergebracht in de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) 'De Maasberg' in Overloon. In de nieuwe situatie mogen amv's de JJI onder voorwaarden verlaten. Ook wordt bekeken welke aanpassingen nodig zijn om De Maasberg een meer open karakter te geven.

Bewaring is een laatste middel om te voorkomen dat vreemdelingen zich onttrekken aan toezicht. Daarom zal het alternatief voor bewaring - naast vreemdelingen met criminele antecedenten - niet kunnen gelden voor amv's die uitgezet moeten worden en zich al eerder aan toezicht hebben onttrokken.

Hirsch Ballin maakte ook bekend de pilot 'Beschermde opvang' te continueren. In de huidige pilot ' Beschermde opvang' worden sinds 1 januari 2008 amv's opgevangen die het risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel. De minister gaat bekijken of deze kwetsbare amv's ter bescherming eveneens in De Maasberg terecht kunnen.