Gemeente Ermelo


Droppings en speurtochten niet zonder risico's

Extra toezicht opsporingsambtenaren
Steeds vaker worden boswachters geconfronteerd met de gevolgen van nachtelijke speurtochten en droppings in het bos. Hierdoor wordt het wild opgeschrikt en slaan de dieren op de vlucht. Als dieren om deze reden vluchten is er sprake van verstoring en dat is strafbaar. Daarom is het verboden om na zonsondergang de natuurgebieden in te gaan. Op de toegangsborden aan de rand van het bos, de hei of landgoed staan regels waaraan u zich moet houden. Flora- en faunabeheerders aangesloten bij de Stichting Groennetwerk (SGN) gaan de komende periode extra controleren.

Stichting Groennetwerk(SGN)
De SGN is een organisatie binnen de politieregio Noord- en Oost-Gelderland met buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) die toezien op de naleving van de regelgeving die geldt voor natuurgebieden. Deze BOA's zijn in dienst van o.a. gemeenten, provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Geldersch Landschap.

Niet alleen blikschade aangereden vos
Vluchtgedrag van dieren kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, niet alleen voor het dier maar zeer zeker ook voor de mens. Op de vlucht kunnen dieren zomaar een weg oversteken. Dit leidt vaak tot een schrikreactie van een automobilist of een motorrijder dat weer kan leiden tot een aanrijding. Naast de nodige blikschade zijn er tal van gevallen bekend waarbij de bestuurder gewond is geraakt. Voor het dier betekent het meestal de dood. Zelfs als het dier slechts gewond is, moet het vaak uit zijn lijden verlost worden.

Aanrijding met wild, bel de politie
Heeft u te maken met een aanrijding met wild, bel dan direct de politie via 0900 8844, ook als het dier gewond het bos in vlucht. Rijd niet door, en neem het aangereden wild nooit mee, dit is strafbaar. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Flora- en faunawet staat dit niet toe. Wacht de komst van de door de politie opgeroepen faunabeheerder van de Stichting Groennetwerk af. Alleen deze is bevoegd dit dier te vervoeren. overige informatie ga naar de website www.groennetwerk.nl.