NEN


Overheid kiest voor E-portfolio NL

maandag 21 juni 2010, 11:37

Het ePortfolio is een instrument waarmee kan worden bijgehouden over welke talenten, ervaringscertificaten en diploma's iemand beschikt. Het College Standaardisatie heeft nu 'NTA 2035: E-portfolio NL' op de lijst met open standaarden geplaatst, waardoor (semi-) publieke organisaties bij de aanschaf van een systeem voor ePortfolio's wordt aangeraden om te kiezen voor het' E-portfolio NL'-format.

Voor de lijst met open standaarden geldt het 'pas toe of leg uit' principe. Als (semi)overheden een ander 'e-portfolio'-format willen gebruiken, moet duidelijk gemaakt worden waarom voor een ander format gekozen is, bijvoorbeeld omdat E-portfolio NL tot onoverkomelijke problemen in de bedrijfsvoering zou leiden.

E-portfolio NL
Een elektronisch portfolio (e-portfolio) maakt het voor iedereen mogelijk zijn of haar competenties en de voortgang van de eigen ontwikkeling aan te tonen en bij te houden met behulp van ICT-middelen. De stichting Kennisnet heeft in samenwerking met belanghebbenden in het leren- en werkendomein in 2005 een programma gestart om een Nederlandse afspraak te ontwikkelen op basis van de internationale IMS ePortfolio specificatie van het IMS Global Learning Consortium. Deze afspraak is omgewerkt naar een Nederlands Technische Afspraak, NTA 2035 E-portfolio NL - Het uitwisselen van e-portfolio's volgens een toepassingsprofiel op basis van de IMS ePortfolio. Deze NTA wordt verder ontwikkeld door de NEN-normcommissie Leertechnologieën.

De digitale versie van deze NTA is gratis beschikbaar. Dit is mogelijk doordat de kosten voor de beschikbaarstelling worden gedragen door het programma e-Portfolio, uitgevoerd door de stichting Kennisnet.

StePS
De op 19 mei 2010 opgerichte Stichting ePortfolio Support (StePS) heeft als doel het gebruik van e-portfolio's te stimuleren. De voorzitter van StePS, Theo Bovens zei bij de introductie: "Invoering en gebruik van ePortfolio vergemakkelijkt de transities tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De komende 3 jaar willen we dat het ePortfolio behalve bij onderwijsinstellingen meer op het netvlies komt bij intermediairs op de arbeidsmarkt en vooral ook bij werkgevers."

De stichting streeft er naar om de beschikbare kennis en deskundigheid voor iedereen zoveel mogelijk toegankelijk en beschikbaar te maken, onder meer door de website van de stichting.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Rietveld, e-mail jan.rietveld@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie)