Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geen dierlijke souvenirs uit Zuid-Oost Azië

Nieuwsbericht | 21-06-2010

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept reizigers die naar Japan, China, Zuid-Korea en Mongolië gaan, op geen dierlijke producten als souvenir of etenswaren mee terug te nemen. In deze landen is een uitbraak van de zeer besmettelijke dierziekte mond-en klauwzeer (MKZ).

Mond- en klauwzeer is niet gevaarlijk voor mensen en komt ook vrijwel nooit bij mensen voor. Mensen kunnen wel makkelijk het MKZ-virus meenemen en overdragen op MKZ-gevoelige dieren. Het virus kan met mensen en in bagage mee terug liften naar Nederland. De controles op Schiphol van vluchten uit deze landen zijn verhoogd, maar het is volgens Verburg beter als mensen spullen als jagerstrofeeën en huiden niet meenemen of ze zelf bij de douane aangeven. Ook moeten toeristen daar oppassen met het bezoeken van boerderijen of het platteland.

Alertheid bij veehouders

De besmettingen in Japan, China, Zuid-Korea en Mongolië zijn van hetzelfde serotype als de MKZ die in 2001 in Europa heerste. Volgens Verburg is Nederland sinds 2001 vrij van MKZ. Maar preventieve maatregelen bij bedrijven blijven van belang. Te denken valt aan ondermeer het aanbieden van bedrijfskleding aan alle bezoekers en het handen wassen voordat de stallen met dieren betreden worden. Bedrijven moeten zorgen voor een desinfectiemiddel, bijvoorbeeld voor ontsmettingsbak of destructieton, dat geregistreerd is voor reiniging en ontsmetting van veetransportmiddelen; deze middelen zijn ook werkzaam tegen virussen.