Radboud Universiteit Nijmegen


* Meer meten, meer weten met ...

Meer meten, meer weten met de atoomkrachtmicroscoop (Promotie)

Datum
maandag 21 juni 2010

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus
de heer ir. J. te Riet

Promotors
Mevrouw prof. dr. S. Speller, de heer prof. dr. C.G. Figdor

Copromotors
Mevrouw dr. A. Cambi

Titel promotie
Force spectroscopy to understand cell surface receptor interactions in the immune system

Beschrijving
De atoomkrachtmicroscoop ofwel Atomic Force Microscope (AFM) is een mechanische microscoop die gebruik maakt van een naaldje op een hefboompje om een oppervlak af te tasten en zo af te beelden. Joost te Riet gebruikte de hoge resolutie van AFM om onder andere (bio)moleculen en nanostructuren te bestuderen.

De AFM heeft ook een hoge gevoeligheid waarmee interactiekrachten gemeten kunnen worden tussen enkele moleculen op cellen. Te Riet gebruikte deze methode om de bindingssterkte te meten tussen cellen met het eiwit ALCAM, dat betrokken blijkt te zijn bij de uitzaaiing van kankercellen. Krachtmetingen aan ALCAM-moleculen op cellen laten zien dat deze binding zwak is, waardoor de kankercellen zich waarschijnlijk makkelijker kunnen verspreiden.

In een andere studie deed Te Riet krachtmetingen aan de interactie tussen een schimmel (Candida albicans) en zijn receptor op witte bloedcellen. Dit onderzoek geeft beter inzicht in de strijd tussen ziekteverwekker en immuunsysteem op de moleculaire schaal. Hoewel het type onderzoek dat beschreven wordt in het proefschrift vrij fundamenteel is, kunnen de resultaten leiden tot meer inzicht en kennis, waarbij de AFM andere inzichten oplevert dan conventionele methodes.

Biografie
Joost te Riet (Losser, 1980) studeerde technische natuurkunde aan de Universiteit Twente. Hij voerde zijn afstudeerstage uit bij de afdeling Tumorimmunologie van het UMC St Radboud. Vervolgens voerde Te Riet zijn promotieonderzoek uit bij diezelfde afdeling (waar hij momenteel als postdoc werkt) en bij de afdelingen Scanning Probe Microscopie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit promotieonderzoek werd begeleid vanuit het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences van de Radboud Universiteit.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00