Ingezonden persbericht


De Omhelzing van Jeruzalem

-persbericht-

Op maandag 21 juni a.s. vindt in Jeruzalem de "Jerusalem Hug" plaats. Bewoners van Jeruzalem, Israëliërs en Palestijnen, alsmede vredesactivisten uit de gehele wereld omringen hand in hand de stadsmuren van de Oude Stad. Zij staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem. De Oude Stad als geheel is een heiligdom en dient een vrij toegankelijk gebied te zijn in een onverdeeld Jeruzalem, een stad voor zowel Palestijnen als Israëliërs en een centrum voor de gehele wereld.

Reeds voor het 4e jaar wordt deze 'Jerusalem Hug' tot stand gebracht. Naast Palestijnen en Israëliërs heeft de organisatie een belangrijke Nederlandse inbreng. Kunstenaar Rob Schrama nodigde in 2006 Palestijnse en Israëlische vredesactivisten naar Amsterdam om daar concrete vredesinitiatieven uit te werken, teneinde deze in Jeruzalem te realiseren. De 'Jerusalem Hug' is hiervan het resultaat.

Donderdagochtend 17 juni vertrekt Rob Schrama met een Nederlandse delegatie naar Jeruzalem. De komende dagen lopen zij door de straten van de oude stad, delen flyers uit en schenken kleurrijke hartjes aan de inwoners van de stad. Rob Schrama zingt daarbij eigen gecomponeerde vredesliederen die de mensen oproepen om deel te nemen aan de 'Jerusalem Hug'.

Na de 'Jerusalem Hug' gaat Rob Schrama komende week direct aan de slag met de verdere voorbereiding van nog eens twee vredesprojecten die hij in het Heilige Land wil uitvoeren. Ten gelegenheid van het 10.000 jarig bestaan van de stad Jericho organiseert hij de 'Jerichon", een lange afstandsloop door de woestijn van Jericho naar Jeruzalem, die april 2011 voor de eerste maal wordt gehouden.

Verder verwacht Rob Schrama een positief besluit te vernemen van het stadsbestuur van Jerusalem om in juni volgend jaar een piramide van laserlicht tot stand te brengen boven de oude stad. Een aanbevelingsbrief van de burgemeester van Amsterdam voor zijn collega in Jeruzalem draagt wellicht bij tot de realisatie daarvan.

De intentie is om al deze activiteiten te laten uitgroeien tot een allesomvattend vredesapotheose in 2012, waar Palestijnen en Israëliërs hopelijk in vrede worden verenigd.

Meer inlichtingen?