Minister Van den Bossche lanceert campagne 'Kies voor groene warmte'

18/06/2010 11:02

Vlaamse Overheid

Met de nieuwe communicatiecampagne 'Kies voor groene warmte' willen Vlaams minister Freya Van den Bossche en het Vlaams Energieagentschap iedereen correct informeren en aanmoedigen om hun huis en sanitair water groen te verwarmen met een zonneboiler, warmtepomp of houtpelletketel.

Ik heb de zak zien zonnen - Momenteel is 3% van onze energieproductie afkomstig van hernieuwbare bronnen. Om de Europese doelstelling te halen, willen we tegen 2020 13% van onze energie met hernieuwbare energiebronnen opwekken. De productie van groene warmte zal de hoofdbrok van die doelstelling voor zijn rekening moeten nemen. Met de nieuwe communicatiecampagne 'Kies voor groene warmte' willen Vlaams minister Freya Van den Bossche en het Vlaams Energieagentschap iedereen correct informeren en aanmoedigen om hun huis en sanitair water groen te verwarmen met een zonneboiler, warmtepomp of houtpelletketel. Heel wat bekende Vlamingen dragen de nieuwe communicatiecampagne voor groene warmte een warm hart toe. 'Door groen te verwarmen met een zonneboiler, warmtepomp of pelletketel ontzie je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee. Want met de verschillende premies is de investering meestal in minder dan tien jaar terugverdiend. Zeker als je eerst goed isoleert', zegt minister Van den Bossche. Wie 'duurzame energie' hoort, denkt vaak alleen aan fotovoltaïsche zonnepanelen of grootschalige windenergie. Onterecht. Zonneboilers, warmtepompen en pelletketels zijn minder bekend, maar zeker niet minder interessant. Niet alleen nieuwbouwprojecten, maar elke degelijk geïsoleerde woning kan in principe zelf zijn groene warmte opwekken. Dankzij de overheidssteun is zo'n installatie meestal binnen tien jaar terugverdiend. Daarna is het nog vele jaren genieten van gratis verwarming of warm water. Dat zal ook voelbaar zijn in de portemonnee, want gemiddeld 85% van de energiefactuur is toe te schrijven aan verwarmingskosten.

GROENE WARMTE IN VLAANDEREN Vandaag zijn er in Vlaanderen ongeveer 25 000 zonneboilers in gebruik, een duizendtal pelletketels en ongeveer 4 000 warmtepompen. Die toepassingen moeten in de volgende tien jaar veel gemakkelijker hun weg vinden naar de Vlaamse woningen. Als de verwachte regelgeving tegen eind 2013 in werking treedt, zullen nieuwbouwprojecten en renovaties tegen 2020 (vrijwel) standaard met groene warmte-installaties uitgerust zijn. Studies spreken van een potentieel van 700 000 woningen met zonneboiler, 35 000 met warmtepomp en 10 000 met pelletketel tegen 2020.

IK HEB DE ZAK ZIEN ZONNEN - Maandag 21 juni is de langste dag van het jaar, dus ook de dag met de meeste zonuren. Als aftrap voor de campagne deelt het Vlaams Energieagentschap (VEA) op die dag al vroeg in de ochtend 25 000 gratis 'zonnedouchezakken' uit in Antwerpen-Centraal, Gent Sint-Pieters en het station van Leuven. zonnedouchezakken zijn bioafbreekbare, zwarte zakken. Wie ze met water vult en enkele uren in de zon hangt, geniet wat later van een aangename zonverwarmde douche. Het is een eenvoudige verwijzing naar het principe van de zonneboiler.

Verschillende bekende Vlamingen zoals Lien Van de Kelder, Luc De Vos, Lady Linn, Nic Balthazar, Kobe Ilsen, Low Impact Man, Lieven Scheire en Bert Gabriëls hebben zich al onder de zonnedouche gewaagd. Hun douchefilmpjes staan op de campagnewebsite www.energiesparen.be/groenewarmte. Op de site en in de campagnefolder vertellen 'gezinnen uit de buurt' welk groen verwarmingssysteem zij in huis hebben en wat dat financieel kan opbrengen. En uiteraard is er ook informatie opgenomen over de verschillende technieken, de premies en tips die helpen om veel energie te sparen.

Tot 25 augustus loopt er een wedstrijd waarbij de webbezoekers die een leuke energieslogan verzinnen, een echte buitendouche kunnen winnen.

Kom op 21 juni naar het station van Gent en krijg alvast uw GRATIS buitendouche ter waarde van 22 euro!

De lanceringsactie van de groene campagne vindt plaats op maandag 21 juni in de stations Gent Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal en Leuven vanaf 6.30 uur.

Vanaf 8 uur zal Véronique Vens, communicatieverantwoordelijke bij VEA, in het station van Gent al uw vragen over de nieuwe campagne te beantwoorden.

Meer informatie? Hoge resolutiefoto's van de bekende Vlamingen onder de douche? Ander materiaal voor publicatie?

Surf naar www.energiesparen.be/campagnes

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel