Raad van State


maandag 21 juni 2010
Zitting over de vergunning die het dagelijks bestuur van het waterschap Brabantse Delta heeft verleend aan Van Gansewinkel. De vergunning maakt het mogelijk om meer afvalwater te lozen op het riool in Brabant. Ook is een vergunning verleend voor het lozen van hemelwater op de sloot aan de Middenweg in Moerdijk. Van Gansewinkel is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn de voorschriften te streng. Zo is er volgens het bedrijf geen reden om extra onderzoek te doen naar de herkomst van zink in het water, omdat al bekend is waardoor de zinkverontreiniging in het water wordt veroorzaakt. Ook is het bedrijf het niet eens met de maximum hoeveelheid onopgeloste bestanddelen die het mag lozen, omdat daarbij geen rekening is gehouden met het feit dat het naastgelegen bedrijf óók onopgeloste bestanddelen loost. (zaaknummer 200907852/1) Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel waarbij zogenoemde maatwerkvoorschriften zijn vastgesteld voor een dans- en partycentrum aan de Wormerhoek in de gemeente. Het gemeentebestuur heeft het bedrijf geluidseisen opgelegd, omdat op korte afstand van het partycentrum woningen worden gebouwd. Het bedrijf zegt dat het niet kan voldoen aan deze geluidseisen, zonder dat het daardoor in de bedrijfsvoering wordt beperkt. Daarom is het partycentrum tegen de maatwerkvoorschriften in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt het bedrijf de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003611/2)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft verleend voor het verbouwen van twee panden aan de Sonsbeekweg in Arnhem voor kinderopvang 'Villa Kakelbont'. Omdat het bestemmingsplan op die locatie geen kinderopvang toelaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Omwonenden vreesden voor verkeers- en parkeeroverlast, maar het gemeentebestuur verklaarde hun bezwaren ongegrond. Tegen die beslissing kwamen zij eerder in beroep bij de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde in oktober 2009 dat er maar vijf parkeerplaatsen beschikbaar zijn, terwijl er volgens het parkeerbeleid van de gemeente Arnhem ongeveer 16 parkeerplaatsen nodig zouden moeten zijn voor een kinderopvang. Daarom heeft de rechtbank de bouwvergunning en vrijstelling geschorst. Tegen die uitspraak komen zowel Villa Kakelbont als het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens Villa Kakelbont was ten eerste helemaal geen vrijstelling nodig, omdat de kinderopvang gewoon zou passen in het bestemmingsplan. Ten tweede heeft de rechtbank het parkeerbeleid van de gemeente Arnhem volgens Villa Kakelbont te strikt toegepast. Ook het gemeentebestuur vindt dat er geen aanleiding is om te vrezen voor parkeeroverlast. (zaaknummer 200909712/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen om maatregelen te nemen tegen een windturbine aan de Koudepolderstraat in de stad.. Een aantal inwoners uit Hoek had om de maatregelen gevraagd. Zij wijzen op de verplichting om de windturbine één keer per jaar te controleren op onderhoud en beveiliging. Volgens het gemeentebestuur heeft de ontwerper van de windturbine verklaard dat zo'n jaarlijkse controle nu nog niet nodig is, omdat de turbine aan de veiligheidseisen voldoet en nog geen volledig jaar in werking is. Het zou daarom niet nodig zijn om de turbine nu al te inspecteren. De omwonenden hebben bezwaar aangetekend bij het gemeentebestuur tegen de weigering. In afwachting van een besluit van het gemeentebestuur, verzoeken zij de Raad van State een voorlopige voorziening te treffen. (zaaknummer 201005385/1)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Wijdemeren van het bestemmingsplan 'Jachthaven Manten'. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van de jachthaven aan het Tienhovensch Kanaal en de watergang Kalverstraat. De jachthaven heeft al ruim 290 ligplaatsen, maar wil dat aantal graag uitbreiden door de steigers te verlengen. De eigenaar van een recreatiewoning in de buurt is het hier niet mee eens en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat de natuur in het plassengebied ernstig wordt aangetast als de jachthaven verder uitbreidt. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003553/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur

Zitting over de vaststelling door het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk van de gemeente Rotterdam van het wijzigingsplan 'Vredehofweg 15'. Het plan maakt het mogelijk een koetshuis in gebruik te nemen als buitenschoolse opvang. Het koetshuis staat, samen met een basisschool, op een binnenterrein aan de Vredehofweg. Een aantal omwonenden vreest voor extra geluidsoverlast en is daarom tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben naar eigen zeggen op dit moment al overlast van de spelende kinderen van de basisschool en zij zijn bang dat dit erger wordt als ook het koetshuis voor schoolactiviteiten zal worden gebruikt. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003526/2)