Waterschap Aa en Maas

Waterleiding

Feestelijke oplevering Laarakkersche Waterleiding

Op maandag 21 juni a.s. vindt de feestelijke oplevering plaats van de werkzaamheden bij de Laarakkersche Waterleiding. In het bijzijn van Commissaris van de Koningin, dr. W.B.H.J. (Wim) van de Donk vieren waterschap Aa en Maas en de landgoedeigenaren de afronding van een bijzonder project.

Verdrogingbestrijding én natuur

De Laarakkersche Waterleiding stroomt door de historische landgoederen De Barendonk, Ossenbroek, De Hiersenhof, De Dennen en De Nieuwe Hof. Omdat de landgoederen ernstig verdroogd waren, sloegen de particuliere eigenaren, waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant de handen ineen. In 2009 pakten ze de verdroging samen aan en gaven ze de natuur een stevige impuls.

Maatregelen

Verdroging is erg ongunstig voor watergebonden planten en dieren die hier vroeger veel voorkwamen. Daarom heeft het waterschap maatregelen genomen. Door de grond- en oppervlaktewaterstanden te verhogen kan de natuur zich weer herstellen. Dankzij het plaatsen van stuwen en het afdammen van zijwaterlopen stroomt het water minder snel weg. Met het plaatsen van pompen en een inlaatwerk kan het gebied worden vernat.

Jaar van de biodiversiteit

De oevers van de Laarakkerse Waterleiding zijn over een lengte van 1500 meter natuurlijk ingericht (flauwe oevers in plaats van rechte kades) en bij Stuw Barendonk is een vispassage aangelegd. Hierdoor kunnen vissen de stuw als obstakel vermijden. De Laarakkersche Waterleiding is nu een bijzondere natuurstrook die de landgoederen met het Maasdal verbindt. Dat 2010 het jaar van de Biodiversiteit is, geeft deze oplevering een éxtra feestelijk tintje.

Cultuurhistorie: rabatten en lanen

Vroeger was het gebied van de landgoederen zeer waterrijk, zelfs moerassig. Rond 1800 werd het gebied ontsloten en ontgonnen. Door in het moerassig gebied greppels te graven en met de uitgegraven grond dammen aan te leggen, ook wel rabatten genoemd, kon het overtollige water worden afgevoerd. Op de rabatten tussen de greppels werden bomen en hakhout geplant. Ook de prachtige bomenlanen op de landgoederen zijn zo ontstaan. De rabatten en bomenlanen

behoren nu tot het cultuurhistorisch erfgoed van het Land van Cuijk en zijn op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. Nu de verdroging een halt is toegeroepen, ziet de toekomst van de monumentale bomenlanen en de bossen er een stuk beter uit.

Het stroomgebied van de Laarakkersche Waterleiding kan nu nóg mooier en schoner worden. Het is een natuurlijk beekdal met aandacht voor cultuurhistorie, recreatie, landbouw en natuur. Daarnaast is het project een mooi voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen overheden en particuliere landgoedeigenaren.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

De verdrogingsbestrijding van de landgoederen en het aanleggen van de ecologische verbindingszone maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.