Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Amsterdamse aanpak tegen Leeuwarder jongerenoverlast

De Gemeente Leeuwarden heeft per 1 juni 2010 de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) aangesteld om de jongerenoverlast in Leeuwarden effectief aan te pakken. De organisatie doet dit op een eigen manier en heeft als taakstelling het aanspreken van problematische jongeren en jongvolwassenen op hun overlastgevend gedrag op straat, het toe leiden naar het veiligheidshuis en het begeleiden van deze jongeren en jongvolwassenen - en hun ouders - bij het nakomen van te maken afspraken. Alle activiteiten dienen te leiden tot een aantoonbare afname van de overlast op straat.

De stichting beschikt over een eigen meldkamer die nauwe samenwerkt met de politie. Ook zullen de straatcoaches herkenbaar zijn aan een uniform.

De straatcoaches zijn op hotspots en op hotspottijden actief in Leeuwarden, dus bij voorkeur in de late uurtjes en weekenden.

De SAOA gaat in de week van 21 juni van start onder de naam onder de naam Stichting Aanpak Overlast Leeuwarden (SAOL) met een tweeledige aanpak.


1. de aanpak van jeugdoverlast in wijken en dorpen onder regie van de gemeentelijke Taskforce jeugdoverlast en uiteraard in nauwe samenwerking met het Leeuwarder jongerenwerk.


2. de aanpak, begeleiding van ernstige risicojongeren en jongvolwassenen en toeleiding naar de casusoverleggen in het veiligheidshuis alwaar samen met de betrokken partners een plan van aanpak wordt opgezet en uitgevoerd.

Meer specifiek richt SAOL zich op de ernstige risicojongeren en jongvolwassenen. Het gaat om overtreding van sociale normen en van wettelijke normen. Ook is de politie feitelijk betrokken bij de aanpak van hinderlijke- en overlastgevende jongeren en jongvolwassenen. De aanpak van SAOL vereist een goede afstemming met en nauwe samenwerking tussen de SAOL, de gemeente en de politie.


Noot voor de redactie,