KPN NV

KPN Nieuws

SociaalOpStap: Nieuwe mobiele 'app' voor autistische jongeren

Datum

21 juni 2010

Nummer

043

Het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, lanceert vandaag samen met de CED-Groep en het LNA (Landelijk Netwerk Autisme), op het Westerbeek College in Den Haag 'SociaalOpStap', een nieuwe dienst speciaal ontwikkeld voor autistische jongeren. Met deze nieuwe hulp, in de vorm van een 'app' op hun mobiele telefoon en een website op de pc, kunnen deze jongeren zich veel beter bewegen in het sociale leven. Veel autistische jongeren hebben moeite met onverwachte situaties in het sociale leven. De nieuwe applicatie geeft de jongeren de mogelijkheid om in onverwachte situaties hun mobieltje te raadplegen hoe om te gaan met die omstandigheid. De app is gevuld met sociale verhalen. Deze verhalen kunnen de jongeren omzetten naar hun eigen situatie, naar sociale stappenplannen. Voorbeelden hiervan zijn: bioscoop bezoeken, hoe ga ik om met vriendschap, verliefd zijn etc. Deze hulp wordt in samenwerking met de CED-Groep en het Landelijk Netwerk Autisten ontwikkeld en zal per 1 januari 2011 voor iedereen beschikbaar zijn.

Sociale interactie & autisme

Voor veel mensen met een beperking of handicap zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Zij hebben hulp nodig op het gebied van zelfredzaamheid en integratie op school en in de maatschappij. Zij hebben steun aan uitgeschreven sociale verhalen, die precies laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen. Dit kunnen situaties op school zijn, maar ook andere situaties zoals wonen, stage, vrije tijd, belangrijke life-events zoals verhuizing, echtscheiding, geboorte, begrafenis en maatschappelijke thema's, bijvoorbeeld verkiezingen of demonstraties. Al deze verhalen (200 in totaal) zijn te lezen op de website SociaalOpStap.nl, die vanaf december 2010 toegankelijk is. Iedereen die steun heeft aan deze sociale verhalen kan ze gratis raadplegen. Binnen het project 'SociaalOpStap' willen we de website uitbreiden (zowel qua inhoud als toepassingen) en via regionale bijeenkomsten op scholen brengen we mensen met elkaar in contact.

'SociaalOpStap' is een initiatief van Het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, de CED-groep en het Landelijk Netwerk Autisme (LNA). Het Mooiste Contact Fonds, opgericht in 2008 door KPN, heeft tot doel sociaal contact voor iedereen vanzelfsprekend te maken. Dat is nu niet het geval. Ongeveer 5% van de Nederlanders ervaart regelmatig eenzaamheid. Het Mooiste Contact Fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven die zich richten op kwetsbare groepen in de samenleving voor wie het risico op sociaal isolement groot is. Op dit moment zijn dat: chronisch zieke kinderen, senioren, autistische jongeren en bewoners van achterstandswijken. Het Mooiste Contact Fonds steunt de initiatieven met de inzet van geld, middelen en met de inzet van KPN-vrijwilligers.

Voor meer informatie:




KPN NV